Sveriges Kommunikatörer

Trafikverket sätter fokus på kommunikationen: ”Inte bara ett stöd, utan en central del av vår verksamhet”

Trafikverket har gjort en omorganisation av sin kommunikationsavdelning för att stärka både intern och extern kommunikation. Kommunikationsdirektör Anna Lihr berättar om målen med förändringarna och nya befattningar.

Lästid: 2 minuterPublicerad: 

Trafikverket är en av Sveriges största myndigheter med närmare 11 000 medarbetare. Nyligen genomförde myndigheten ett omfattande förändringsarbete inom kommunikationsavdelningen, berättar kommunikationsdirektör Anna Lihr.

– Hela Trafikverket gör en kraftsamling för ett närmare Sverige, vi bygger en ny myndighet där de vi är till för står i centrum för våra leveranser. Det innebär att vi arbetar med systemperspektivet och att vi höjer den kommunikativa förmågan i hela organisationen. Det handlar om att skapa förutsättningar så att alla i verksamheten, på något sätt, kan vara kommunikatörer.

Trafikverket har bytt namn på befattningarna inom kommunikationsavdelningen för att tydliggöra sin specialistfunktion och alla på myndigheten kommunicerar och därmed har ett kommunikativt ansvar.

Nya titlar för en tydligare roll

Från och med den 1 november blev kommunikatörer ”kommunikationsspecialister” och kommunikationsstrateger samt kommunikationsansvariga blev ”seniora kommunikationsspecialister”. Syftet är att belysa att kommunikation är en expertkompetens som bidrar till hela organisationens arbete.

– Vi vill förstärka att kommunikation är en specialistfunktion som hjälper oss att förflytta verksamheten framåt och bygga förtroende. Det är inte ”bara” ett stöd, utan en central del av vår verksamhet, säger Anna.

Förändringarna gäller även andra befattningar. Grafiska formgivare är nu ”specialister inom visuell kommunikation” och studioproducenter är ”studio och videospecialist” för att tydliggöra betydelsen av dessa specialistkompetenser i kommunikationsleveransen.

Satsa på kommunikation som gör skillnad

En annan viktig del i omorganisationen är att kommunikationsfunktionen ska ännu tydligare fokusera på det strategiska samtalet med verksamheten och alla projekt. Detta för att undvika att kommunikatörer endast tilldelas uppgiften att paketera eller sätta ”presentpapper och snöre” på åtgärder som redan är beslutade.

– Vi behöver vara en strategisk partner och delta tidigt i processen för att kunna bidra med kommunikativa lösningar. Genom att kombinera verksamhetens perspektiv med kommunikationens verktyg kan vi skapa större värde och förtroende.

Målet: en flexibel och kommunikativ organisation

Målet med förändringarna är att skapa en flexibel organisation där medarbetare kan gå in och ut ur olika frågor. Samtidigt vill man lyfta kommunikationens betydelse för hela organisationen.

– Vi arbetar för att bygga en kommunikativmedvetenhet bland alla 11 000 medarbetare. Det är viktigt att förstå vilka konsekvenser ett beslut har och hur vi kan kommunicera det redan tidigt i processen för att skapa förståelse. På så sätt kan vi skapa förtroende för hela vår verksamhet, förklarar hon.

Interna reaktioner och framtidsspaning

Interna reaktioner på förändringarna har varit blandade. Många är positiva till att kommunikation lyfts som en specialistfunktion, men det finns även viss tveksamhet.

– Vissa undrar hur deras kompetens och ansvarsområden ska tydliggöras med de nya titlarna. Det är en omställning och vi behöver fortsätta arbeta med att definiera rollerna i nästa steg.

Framtiden ser dock ljus ut, säger Anna. Hon hoppas att de nya rollerna ska ge kommunikationsavdelningen råg i ryggen och samtidigt hjälpa hela organisationen att kommunicera mer effektivt.

– Vi vill lyfta fram vår fantastiska kompetens och se till att kommunikationsoutputen verkligen gör skillnad. Det handlar om att förenkla komplexa sammanhang och skapa förtroende hos medborgare och näringsliv, avslutar hon.

Läs mer om kommunikation

Din chans att vinna en utvecklande och aktuell kurs – som du genomför helt i din egen takt!

Kompetensutveckling är en väsentlig del av att hålla sig à jour inom kommunikationsbranschen.

AI – kommunikatörens väg till äkta kreativitet och innovation 

Just nu har vi som kommunikatörer en fantastisk möjlighet att vara vägvisare för AIs fulla potential.

Helena Brunkman – "Storytelling hjälper dig att skära igenom bruset"

I en värld där vi dagligen drunknar i information är Storytelling nyckeln till att nå fram, bli ihågkommen och skapa engagemang.

Debattartiklar

Vad är klarspråk och varför är det så viktigt? 

Kort och torrt: Klarspråk är ett vårdat, enkelt och begripligt språk, som garanterar att alla kan förstå vad som skrivs.

Långsiktig strategisk kommunikation – magiska ingredienser, kultur och målgruppsanalys 

Steg för steg mot en trovärdig hållbarhetskommunikation 

Hållbarhetskommunikation handlar inte bara om att informera om vad vi prioriterar inom hållbarhet – utan berätta vad vi gör, varför vi gör det och hur vi agerar.

Foto: Victoria Henriksson

Videoproduktion

Film är ett starkt kommunikationsverktyg eftersom det både talar till ögat och örat och kombinerar det visuella med ljud.

Närbild på händer som filmar i en mobil. Lila bakgrund

Så lyckas du med dina journalistkontakter och ditt nyhetsrum – ett av kommunikatörens viktigaste verktyg

Krishantering bakom rubrikerna – så klarar du en mediestorm

Krishantering handlar om att bygga långsiktig stabilitet och agera ansvarsfullt när oväntade händelser uppstår.

Strategisk intern kommunikation – en nyckel till starkare organisationer 

Att arbeta strategiskt med intern kommunikation ger resultat.

Så får innehållet rätt effekt på din målgrupp

Därför behöver du en innehålls- och kanalstrategi