Sveriges Kommunikatörer

Kommer Umeå fortsätta vara världens mest feministiska stad?

Umeå har en lång historia av att ligga i feministisk framkant. Men när franska magasinet Marie Claire utsåg Umeå till världens mest feministiska stad 2024 blev många nyfikna. Vad är det som gör Umeå så feministiskt – och hur ska staden fortsätta ligga i framkant när det kommer till feministisk stadsutveckling?

Lästid: 4 minuterPublicerad: 
Upphovsperson: Peter Steggo, Umeå kommun
Upphovsperson: Peter Steggo, Umeå kommun

Efter att Marie Claire publicerade sin artikel ”Plongée dans la ville la plus féministe du monde” (”Dyk in i den mest feministiska staden i världen”) sommaren 2024 riktades världens strålkastarljus mot Umeå. Svenska medier rapporterade om det hejvilt. Amerikanska Politico hade redan nosat på det tidigare, och nu skickade brittiska tidningen The Guardian en reporter som skulle ta reda på vad som får Umeå att sticka ut.

Är Umeå världens mest feministiska stad?
– Jag har ju inte varit i alla världens städer för att kunna avgöra det men MIN GISSNING är DUNDER-JA! Umeå har feminismen i sin själ, säger Ida Östensson, feminist, opinionsbildare, generalsekretare på ChildX och grundare till bland annat Make Equal.

Men Rom byggdes inte på en dag, och detsamma gäller för Umeå. Stadens första förskola öppnade 1966, långt före Sverige beslutat om subventionerad barnomsorg för mindre barn. 1989 valdes Umeå ut som en av tre kommuner att arbeta med att undersöka vad som hindrar jämställdhet mellan könen – och åtgärda det. 2014 öppnade Kvinnohistoriskt museum, för att råda bot på att kvinnor generellt är dåligt representerade i traditionell historieskrivning.

Kan man som Umeåbo märka av stadens långa historia av feministiskt arbete?
– Ja, verkligen. Jag minns när jag började resa som ung vuxen och blev chockad över hur annorlunda det var på andra platser. Allt eftersom har jag insett hur mycket jag tidigare tagit för givet — och idag är det just de som har fått mig att förstå vilket guldkorn Umeå faktiskt är, säger Ida Östensson.

Pojkar och män brukar få första tjing på träningstid. Men i slutet på 90-talet valde Umeå att ändra sin policy för vem som får träningstid på stadens fotbollsstadium och göra det mer rättvist. Det lag som hade störst chans att vinna sin liga fick flest träningstimmar, vilket ledde till att damfotbollslaget fick fler timmar på plan. Några år senare blev Umeå Sveriges bästa damfotbollslag, rekryterade världens då bästa kvinnliga fotbollsspelare Marta Vieira da Silva och vann Uefa Champions League 2003 och 2004.

Umeå kan beskrivas som en stad formad av feministiskt uppror. I en värld där städer planeras av män, för män sticker Umeå ut. De har vänt på perspektivet. Hur får vi kvinnor att känna sig trygga i det offentliga rummet? Hur ritar vi inbjudande miljöer för någon annan än just män?

Det finns tecken på att Umeå är världens mest feministiska stad lite överallt.
Herr Gåman har blivit Fru Gåman vid vissa övergångsställen.
Feministisk snöröjning. Normalt sätt plogas bilvägar först. Då premieras i första hand männen, som kör bil till jobbet. Kvinnor, som oftare använder gångväg och cykelbana, tvingas vänta på sin tur.
Statyn ”Listen” – föreställande en röd puma, tillägnad de som vågade bryta tystnaden under #metoo.
Sara Lidman-tunneln, som är upplyst, spelar lugnande musik och har en extra uppgång i mitten.
Frizon, en del av Årstidernas park, består av hänggungor, wifi och högtalare. En plats ritad av unga tjejer, för unga tjejer.

Svaret till hur Umeå blev världens mest feministiska stad ligger både i historien och i nutida stadsplanering. Men hur ser framtiden ut?

Vi ser hur Trumps politik haft effekt även här i Sverige, där exempelvis företag avvecklar sitt arbete för mångfald och jämställdhet. Kommer vi se ett mindre feministiskt Umeå framöver? Eller kommer Umeå fortsätta vara världens mest feministiska stad?
– Jag tror och hoppas att Umeå gör precis tvärtom - visar att de värderingar vi byggt staden på är stabilt och att vi inte är kappvändare. All forskning visar att jämställdhet är bra både för människan, arbetsplatsen och samhället. Sverige och världen kommer att behöva den inspirationskällan som Umeå kan fortsätta vara - ännu mer framöver, säger Ida Östensson.

Hur tror du att Umeå kommer att utvecklas i framtiden?
– Jag hoppas att den unga generationen fortsätter att aktivista när saker går snett - och att den äldre inte lämnar över kampen "till nästa generation". Alla behövs samtidigt. Jag hoppas att Umeå kan fortsätta vara ett feministiskt andrum oavsett hur galet omvärlden beter sig. En stad som står pall och tar ännu fler kliv framåt. En stad som fortsätter att inspirera andra och visa att ingenting är omöjligt. Umeå kommer vara staden som makes feminism great again, avslutar Ida Östensson.

Läs fler artiklar om kommunikation

Därför är varumärkesarbete i offentlig sektor viktigare än någonsin  

Att jobba med varumärket inom offentlig sektor kan väcka frågor och ibland kritik.

Blond kvinna med svarta glasögon och grön tröja.

Så blir du en bättre beställare – och får ut mer av ditt byråsamarbete 

Ett framgångsrikt byråsamarbete startar inte med en brief.

Man med svårt glasögonen, skäggstubb och kort hår.

När kreativiteten rinner fritt men utan struktur skapas inte magi, utan missförstånd, ineffektivitet och ett sämre slutresultat.

Det menar Anna Romson, Creative Director och kursledare för Cogs Creative.

Medelålders leende vit kvinna med långt mörkt hår

Sommarhälsning: "Njut av sommaren, vila – räkna myrorna på stigen."

I sin sommarhälsning blickar Caroline Thunved tillbaka på en vår där idéer blommat, samarbeten vuxit och kommunikationen fått lysa.

Demokratin är hotad och måste försvaras 

Tiden är inne för demokratisk mobilisering.

Bild på samarbetspartners från Novus Demokratirapport 2025

Här är våra 10 mest lästa artiklar under våren 2025

Här har vi samlat våra 10 mest lästa artiklar hittills under 2025 – allt från inspirerande berättelser till kloka tankar och populära tips.

Almedalen Miniguide för kommunikatörer

Visst ses vi i Almedalen?

IVL har infört en ny hållbarhetspolicy – och vill inspirera andra att följa efter

Profilprodukter är ofta en organisations första kontakt med omvärlden.

Blond kvinna med toffs, ler och tittar in i kameran.

Förändringsagenter avgörande för lyckad AI-transformation

Mathias Westphal, partner på Maniola och kursledare för "Bli AI-coach i din organisation", lyfter vikten av förändringsagenter som kan omsätta teknik till praktisk nytta.

Albin Stenvall – konsten att kommunicera med "alla" 

I den här artikeln får du möta Albin Stenvall, kommunikatör i Svenska kyrkan, Piteå församling.

Albin tittar kisade in mot kameran bakom en grå bakgrund.

Sveriges kommunikatörer i Almedalen 2025

Under Almedalsveckan är Sveriges Kommunikatörer på plats för att lyfta aktuella frågor, bidra med insikter och skapa utrymme för dialog.

Hur kan du som ledare skapa trygghet och tydlighet i osäkra tider?

I en föränderlig värld ställs ledare inför nya utmaningar varje dag.

Pressbild på Caroline Thunved och Lena Gustafsson