– När team hoppar mellan strategi, idéutveckling och produktion utan styrning, leder det till stress, frustration och att man bränner resurser helt i onödan. Det är en vanlig fälla och ofta underskattad, säger Anna.
I kursen ”Att leda och samarbeta i kreativa processer” hon leder tränas deltagarna i hur man som ledare kan skapa en kreativ process som inte bara är inkluderande utan också strukturerad, tydlig och hållbar.
Trygghet före tempo – särskilt under press
Att skapa psykologisk trygghet i team är ett återkommande tema i Annas pedagogik och hon är tydlig med att det inte är något som sker automatiskt. Särskilt inte i pressade miljöer med snäva deadlines.
– Psykologisk trygghet börjar inte i ord, utan i handling. Som ledare måste du gå före. Våga säga ”jag vet inte än, vad tänker ni?”. Det bygger mer förtroende än att låtsas ha alla svar, säger hon.
Andra nycklar är att skapa transparenta arbetsprocesser, att aktivt fråga efter olika perspektiv och att bekräfta mod inte bara resultat.
– Ju högre press, desto viktigare är det att skapa ett klimat där det är okej att tänka högt och bidra även utan färdiga svar. De små signalerna från dig som ledare betyder mer än du tror.
Från silotänk till samspel – men inte utan stöd
Anna har stöttat många organisationer i att gå från stuprörsarbete till verkligt tvärfunktionella team. Men hon betonar att det inte räcker med att vilja, det krävs också mandat från högre nivå.
– Det är nästan omöjligt att börja jobba tvärfunktionellt om inte resten av organisationen vill. Ledningen måste förstå värdet och vara med i förändringen.
Ett första praktiskt steg är att gemensamt ta fram en enkel men fungerande arbetsprocess, gärna med korta avstämningar och tydliga roller.
– Och processen får inte bli en skrivbordsprodukt! Den måste utvecklas av dem som faktiskt ska använda den. Det kan skava i början men det är värt det. När det fungerar får man bättre samarbete, mer kreativitet och större effekt.
AI – hot eller möjlighet för kreativiteten?
AI och automatisering förändrar snabbt villkoren för kreativt arbete. Men Anna varnar för att se tekniken som en ersättning för det mänskliga, särskilt i en tid där många känner oro.
– Vi kan inte låtsas som att AI bara är ett effektivt verktyg, en grym assistent. Den kommer i många fall ta över vårt jobb (och gör det bättre). För många väcker det rädsla. Därför måste vi som ledare ta ansvar för att skapa trygghet i förändringen, prata om rädslan och bjuda in till gemensamt lärande.
Hon menar att ledare själva också behöver få testa och utforska utan att känna skam för att de inte har full koll.
– Det är okej att inte veta vilket AI-verktyg som är bäst. Säg det högt. Utforska tillsammans med teamet. Tryggheten blir avgörande, igen.
Briefkultur – nyckeln till kreativ höjd
Enligt Anna är en stark briefkultur en av de mest avgörande faktorerna för att nå kreativ höjd. Inte bara för att spara tid utan för att frigöra tankekraft.
– En bra brief är en gemensam karta och kompass. Den sätter riktning, förväntningar och skapar trygghet så att vi vågar vara djärva i idéarbetet. Men en stark briefkultur handlar inte bara om dokument. Det handlar om samtalskultur, tydlighet och ett gemensamt ansvar.
– När briefen inte är ett ”extra moment” utan en självklar del av varje uppdrag då har ni en kultur som gynnar verklig kreativitet.
Verktyg för att leda kreativitet med både hjärta och hjärna
Anna Romson har över 25 års erfarenhet av att leda kreativa team inom både byrå- och kundsidan. Hon är också ICF-certifierad coach, utbildad i organisation och ledarskap vid Gestaltakademin och certifierad i att mäta psykologisk trygghet i grupper.
I sin kurs kombinerar hon sina praktiska insikter med konkreta övningar. Fokus ligger alltid på att ge deltagarna verktyg för att skapa verkligt kreativa miljöer där mod, struktur och mänsklighet går hand i hand.
– Alla är kreativa. Men som ledare är det din uppgift att skapa förutsättningarna. Det är då verklig förändring blir möjlig.
Om Anna Romson
Anna Romson är Creative Director och grundare av Cogs Creative. Med över 25 års erfarenhet i kommunikationsbranschen, där hon har ansvarat för kreativa team på såväl kund- som byråsidan. Annas pedagogik bygger på principerna att alla är kreativa och att förändring sker genom handling. Genom att delta i hennes kurs kommer du att få verktygen och insikterna du behöver för att ta ditt kreativa ledarskap till nästa nivå och skapa bestående värde för både dig och din organisation. Anna har en BFA i graphic design från Massachusetts College of Art, utbildning i organisation och ledarskap från gestaltakademin, ICF-Coach och certifierad att mäta psykologisk trygghet i grupper.