Sveriges Kommunikatörer

Så lyckas du med tillgänglighetsanpassningen: ”Handlar om att främja mångfald och inkludering”

Den 28 juni 2025 börjar EU:s tillgänglighetsdirektiv att gälla. Det innebär att inte bara offentliga verksamheter, utan även många privata aktörer, måste anpassa sina webbplatser och digitala tjänster för att bli mer tillgängliga. Fredrik Lindersson, User Experience Designer på Äventyret, delar här med sig av hur du lyckas – och öppnar dörrarna för de som ofta exkluderas.

Lästid: 3 minuterPublicerad: 

Det finns olika sätt att hantera det nya direktivet, berättar Fredrik. Du har kanske redan under lång tid integrerat tillgänglighetsanpassning i ditt arbete, utbildat personal och successivt gjort det till en naturlig del av organisationens processer. Om du tillhör den gruppen kan du pusta ut, menar han.

– Om du på senare tid har fått reda på tillgänglighetsdirektivet och i all hast undrar om det påverkar dig, vad du behöver göra och vilka konsekvenserna blir om kraven inte uppfylls – då är den här guiden för dig. Kort sagt, en vägledning för dig som bör känna av den ökade pressen att anpassa för tillgänglighet.

1. Gäller det här dig?

Oavsett om du jobbar på en offentlig eller privat verksamhet finns det specifika kriterier som avgör om du omfattas av kraven. Direktivet gäller bland annat för:

  • Offentliga webbplatser och digitala tjänster.
  • E-handel och digitala marknadsplatser.
  • Bank- och finanstjänster.
  • Transport- och biljettbokningssystem.

Om du har en verksamhet som tillhandahåller digitala tjänster till allmänheten är chansen överhängande att du måste anpassa din webbplats och digitala tjänst och produkt. Mer detaljer om vilka som berörs kan du hitta hos Post- och telestyrelsen som också kommer att vara en av flera tillsynsmyndigheter. 

2. Vad innebär det i praktiken?

Förenklat handlar det om att digitala tjänster och produkter ska vara tillgängliga för personer med funktionsvariationer. Exempelvis innebär det att:

  • Webbplatser och appar ska vara navigerbara med skärmläsare och tangentbord.
  • Textkontrast och teckenstorlek ska vara anpassningsbara.
  • Undertexter och syntolkning ska finnas för videoinnehåll.
  • Formulär och digitala betalningslösningar ska vara lätta att använda för alla.

Och mycket mer. För att uppfylla kraven bör din digitala tjänst följa europeiska standarden EN 301 549, som baseras på riktlinjerna WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines). Läs mer här!

3. Vad ska du göra nu?

Om du inte har påbörjat arbetet ännu är det hög tid att börja. Fem steg du kan ta direkt:

  1. Gör en snabb analys – Omfattas din verksamhet av direktivet och vilka delar av din digitala närvaro behöver i sådant fall anpassas? Till exempel kan företag med färre än 10 anställda eller en omsättning under 2 miljoner euro vara undantagna.
  2. Prioritera de viktigaste åtgärderna – Genomför en tillgänglighetsgranskning, en automatiserad sådan (Google Lighthouse) kan vara en bra start, den är inte fullständig men ger en indikation på var du står. Åtgärda sedan det du kan. 
  3. Deklarera – I en tillgänglighetsredogörelse på din webbplats talar du om vilka brister som finns och visar att du är medveten om problemen. Redogörelsen är dock ingen ursäkt för att inte göra jobbet fullt ut.
  4. Ta hjälp om det behövs – Det finns experter, till exempel Äventyret, och verktyg som kan hjälpa dig att snabbt komma i kapp. Ett misstag många gör är att tro att de bara behöver “fixa designen”. Oftast handlar merparten av arbetet i en tillgänglighetsanpassning om teknik och kod. 
  5. Skapa en långsiktig strategi för din tillgänglighetsanpassning – Tillsätt en ansvarig, ta fram en policy som är genomförbar. Utbilda, Funka har exempelvis bra kurser för både specifika ämnen och roller.  

4. Vad händer om du inte gör något?

Att ignorera tillgänglighetskraven kan leda till sanktioner, böter och förlorade affärsmöjligheter. Oavsett när du tänker lansera är det alltså hög tid att agera! Men gör det inte bara för att undvika böter – gör det för att visa att du tar socialt ansvar.

– Tillgänglighetsanpassning handlar om att främja mångfald och inkludering. Genom att ta ämnet på allvar visar du att ditt företag värdesätter alla människor. Det skadar inte dina affärer – tvärtom, anpassade webbplatser rankar oftare högre i sökresultat, men framför allt öppnar det dörrarna för en stor grupp potentiella användare som annars riskerar att exkluderas, säger Fredrik.

Läs fler artiklar om kommunikation