Charlotta är en erfaren kommunikatör som är utbildad både i Sverige och utomlands. Det var 2003, när hon arbetade inom vad som då kallades "internetbranschen", som hon bestämde sig för att starta eget företag.
Idag beskriver Charlotta sitt arbete som att hjälpa människor att utbilda sig och utforska kommunikation, samtidigt som hon utvecklar företag och förändrar normer. Genom facilitering hjälper hon individer, grupper eller organisationer som strävar efter att omfamna förändring.
– Jag vill få så många perspektiv som möjligt, förstå och utvecklas så mycket som möjligt, för att sedan kunna utveckla andra, säger hon.
”Oförståeligt och orättvist”
I sviterna av metoo-rörelsen besökte hon cirka 80 företag för att introducera O-modellen – en modell som syftar till att skapa medvetna och öppna samtal om sexuella trakasserier och övergrepp.
– Det var beklagligt att se vilka vanor vi går runt med och hur vi behandlar varandra och rättfärdigar det med ”så har det alltid varit”. Det tycker jag är fullständigt oförståeligt och orättvist.
Ofta upplever Charlotta att vi har ett behov av att kategorisera saker och upplevelser, men ett viktigt första steg är att prata om det. Det märkes tydligt när hon genomförde O-modellen på olika företag, det fanns ett stort behov av att prata om det obehagliga.
– Äntligen fick de verktyg för att kunna prata om det. Det är en otroligt bra start, du behöver inte bestämma vad som är vad utan bara börja prata om det.
Det var bara början: ”Oförskämt tyst"
– Det fanns initiativ och framåtrörelse. Sen tog det liksom lite slut.
Charlotta märkte att det initiala engagemanget och samtalen om metoo-rörelsen började avta efter en tid. Många verkade tro att de hade sagt sitt och att det var nog. Men Charlotta insisterar på att det bara är början.
– Nya vanor behöver implementeras under flera år. Det var tråkigt för det var många samtal som kom upp som var jätteviktiga. Bland annat olika beteenden och härskartekniker som flödar. Det uppskattades oändligt mycket, men sen tycker jag att det var på gränsen till oförskämt tyst.
”Vi ska inte bara längta, vi ska kräva”
– Vissa titlar och kön sitter i väldigt trygg position, bestämt av historia. Den historien är det vi som skriver, det är ingen annan som gör det åt oss.
Det är upp till dem i ledande positioner att se värdet av att utveckla organisationen, och investera i att skapa en mer inkluderande miljö, säger hon.
– Jag upplever att folk tror att det är minerad mark, men det är det inte, det är efterlängtad mark. Samtalen saknas jättemycket. Det är otroligt behövligt, efterlängtat och ett krav. Jag tycker inte bara vi ska längta efter det, vi ska kräva det.
Charlottas tips för att skapa en trygg arbetsplats
- Bestäm dig för att vara en del av förändringen.
- Sluta veta. Börja fråga.
- Sluta prata. Börja lyssna.
- Gör O-modellen och följ stegen.
- Change the world. And make it count.
Vill du läsa mer om arbetsmiljö?
Karin Hagman: Så gör vi för att skapa en sund arbetsmiljö för kommunikatörer
Under hösten har kommunikatörens hälsa på arbetsplatsen varit omdebatterat i branschmedia.

Jennie Knutsson om Employer Branding: så nyttjar du kraften i dina medarbetare
Hur vänder man en organisation i kris?

Linda Malmgren: “En bra ledare ska se sitt team och sina medarbetare som briljanta”
Hur är egentligen en bra chef?
