Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Tips från coachen: Därför ska du fråga varför

Korta, öppna frågor är som raketbränsle för att få igång tankeverksamheten hos sig själv eller hos den eller de man coachar. Våra bästa kompisar när vi coachar helt enkelt. Så skriver Ann Jönsson Lindström, coach och kursledare. Hon menar att du inte ska vara rädd för att fråga "varför" – det handlar snarare om hur du ställer frågan.

En kvinna med axellångt ljust hår som pekar på en bild där det står "Varför"

Den här artikeln är en del av Sveriges Kommunikatörers julkalender, där vi varje dag i december bjuder på spännande och lärorika spaningar och insikter från kommunikationsexperter.

Voffor gör di på dette viset? Man behöver inte vara rumpnisse från Ronja Rövardotter för att ställa sig den frågan.  I våra kurser i Coachande kommunikation testar vi nyttan av att använda alla frågeorden oftare – vad, varför, hur, vem, när – ja, du vet. Att ställa öppna frågor med dessa frågeord som start sätter igång hjärnan vare sig man vill eller inte. Hjärnan får en uppgift – som den vill lösa så fort som möjligt. Korta, öppna frågor är som raketbränsle för att få igång tankeverksamheten hos sig själv eller hos den eller de man coachar. Våra bästa kompisar när vi coachar helt enkelt.

Samtidigt har jag fått lära att vara lite försiktig med ”varför”. Det kan uppfattas ifrågasättande och rent av kännas lite hotfullt. ”Voffor då då?” kan få svaret ”Därför!” - och det skapar ju varken dialog, eftertanke eller driv framåt. Ju mer jag själv coachat och stöttat andra att bli mer coachande har jag ändrat inställning. 

Varför är en alldeles lysande fråga. Det handlar mer om hur man ställer frågan. Med vilket tonläge, med vilken intention. 

  • Nyfiket och utforskande för att hitta motivation och drivkrafter: ”Varför vill du göra/tänker du så?”
  • För att utforska, lära av det man gör och fundera på vad som är viktigt på riktigt:  ”Varför ska vi göra så? Varför är det viktigt?” 
  • För att känna att jag kan påverka, göra medvetna val och sitta i förarsätet: ”Varför väljer jag att göra på detta viset?”

Se där tre saker som det lilla frågeordet ”varför” kan hjälpa till att ge svar på. Det kan väl kännas skönt att ha en sådan kompis i en tid då självledarskap, välvilja och hopp behövs mer än någonsin?