Sveriges Kommunikatörer

Så kommer du igång med coachande kommunikation

Coachande kommunikation kan locka fram lösningar, insikter och agerande, men vad innebär det egentligen och hur kan man börja jobba med det i sin organisation? Ann Jönsson som leder kursen Coachande kommunikation delar med sig av sina tips för att komma igång.

Vad innebär coachande kommunikation?

Coachning är en samtalsmetodik som bygger på hjälp till självhjälp. Din roll är att locka fram lösningar, insikter och agerande hos den du coachar.

Förhållningssättet innebär att du litar på att den du coachar har egna svar och kan skaffa de resurser som behövs för att nå det hen vill åstadkomma.

I coachningen använder vi också ett antal verktyg som många kommunikatörer redan har i sin verktygslåda. Att lyssna in, ställa relevanta frågor, föra samtalet framåt.

När allt fler medarbetare och chefer förväntas ta ett kommunikativt ansvar förändras kommunikatörens roll. Vi inte bara utför kommunikation, utan vi behöver också kunna utveckla och leda andra i deras kommunikativa utveckling. Coachande ledarskap och pedagogiska metoder är därmed något som vi behöver behärska – vid sidan om att vara expert och utförare.

Om och när vi ska använda förhållningssätt och metoder – ja där är det bra att kunna coacha sig själv kring om det är läge att coacha, utbilda, ge råd eller utföra.

Så kommer du igång med coachande kommunikation

Att börja träna på förhållningssätt 

  • När någon kommer med en färdig uppgift – prova att ställa några motfrågor innan du ger ditt svar. Ställ frågor kring mål/syfte och målgrupp för att undvika att hamna i ”vi ska ha en broschyr”-diskussioner. Förhoppningsvis klargör dina frågor vad som ska – eller inte ska – utföras. Och hur.
  • Vet du svaret på en utmaning redan innan den du samtalar med har pratat klart – prova att låta bli att avbryt och slå på det aktiva lyssnandet i stället. Kanske får du höra något intressant och oväntat. Och lösningen kanske är en annan än den du först trodde.
  • Har du redan gått på kurs och lärt dig grunderna i coachning och behöver träna mer: testa verktygen du fick på kursen på kollegorna eller någon som är positivt inställd till att bli hjälpt av dig som bollplank.

Vässa din coachning

  • Ställ öppna frågor. Det är ett sätt att få den du coachar att sätta ord på sina tankar. Hjärnan kan oftast inte stå emot utmaningen att hitta svar och lösningar på öppna frågor. Frågeord som vad, varför, hur och vem är dina bästa kompisar.
  • Korta frågor fungerar bäst. Även om din egen hjärna redan hittat svaret på den fråga du vill ställa till den andre - prova att bara fråga - vad kan du göra? I stället för ett inlindat råd i form av en fråga: ”har du provat att göra så här…?”
  • Lyssna för att förstå. Vårt vanligaste sätt att lyssna är för att själv komma med inlägg, råd, bekräfta den andre eller berätta om egna erfarenheter. När du coachar är det mer effektivt att lyssna aktivt för att förstå hur den du coachar tänker i ämnet, vilka erfarenheter och referensram som hen har.
  • Undvik råd. Låt fokus vara på den du coachar, inte vad du själv tycker och tänker i ämnet. Åtminstone inte i början. Om den andre inte kommer vidare eller du sitter inne med expertkunskap som den andre kan ha nytta av – först då ger du tips och råd.
  • Peppa och uppmana. Det är ofta det vi förknippar med ”att coacha”. Ibland räcker det med ”ok – när kör du igång?” Men ibland kan ”vad är det värsta som kan hända?” vara en förlösande fråga. Följ gärna upp med ”vad är det bästa som kan hända?”. Allt för att öka sannolikheten att den du coachar går från prat till resultat!

Integrera i ditt och enhetens arbetssätt

  • Se till att ni har en gemensam bild av vad coachning är och hur förhållningssätt och metoder kan bli en del av enhetens arbetssätt. En gemensam workshop där ni säkerställer detta är en bra start. Sveriges kommunikatörer har såväl utbildningar som skräddarsydda workshops i ämnet.
  • Sätt förväntningarna rätt och var tydliga med hur ni jobbar och hur kommunikationsansvaret fördelas bland medarbetare, chefer och kommunikationsenhet. Beskriv hur ni stöttar övrigas kommunikationsansvar. När utför ni åt andra? Agerar bollplank? Utbildar och bidrar med verktyg?

Bara GÖR! 

Coachning kräver träning. Som med all träning är den som blir av den bästa. Börja med något litet så kan du höja ribban allteftersom. Och du – kom ihåg att fira när du seglar över ribban i Duplantis-stil – även om den bara ligger några centimeter över marken ;-)

Ann Jönsson Lindström

Ann Jönsson Lindström arbetar med att coacha chefer och hjälpa dem att utveckla ett modernt ledarskap som bygger på samtal och dialog. Hon har en bakgrund som såväl kommunikationsdirektör som vd för internetbolag.

Vill du lära dig mer om coachande kommunikation?