Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Sommarreflektion – halva 2023 har redan gått

Så här dagarna innan semestern sätter jag sedan några år tillbaka tid i min kalender för reflektion. För att stanna upp, hinna överblicka, se resultat och ladda om för hösten. Sveriges Kommunikatörers vd och generalsekreterare Caroline Thunved reflekterar över våren som har gått och hur kommunikatörsyrket kan fortsätta att lyftas och utvecklas.

En kvinna som ler mot kameran med en stad i bakgrunden

Våren för Sveriges Kommunikatörer har varit händelserik och ambitiös. Under våren har vi välkomnat många nya medlemmar, fler än tidigare år – varmt välkomna till oss! Vi har fått flera nya fantastiska kollegor på huvudkontoret och vi har i gång alla fem härliga lokala programgrupper i Umeå, Göteborg, Jönköping, Malmö och Stockholm.

Vi har fortsatt att kompetensutveckla genom våra kurser, program, nätverk och skräddarsytt, merparten på distans eftersom vi är hela Sveriges Kommunikatörer och vi har inom medlemskapet skapat fler verktyg, lyft medlemmar inom vinjetten ”Hej medlem!”, sänt fler webbinarier, levererat Kommunikationspodden varannan vecka och ärat de bästa på vår gala, Stora Kommunikationspriset. Vi har tackat av delar av styrelsen och välkomnat den nya, utökat samarbeten och börjat lägga grund för rejäla kliv framåt. Vi har bytt vår design och lanserat en ny webb och vi har fortsatt med vår grund till varande – medlem först. 

Vi har liksom många av er också följt den lågintensiva utdragna debatten om antal kommunikatörer i offentlig sektor. Politiker och andra har ifrågasatt behovet av kommunikatörer och föreslår att skära ner på eller helt ta bort alla kommunikatörer för att göra samhällsbesparingar.

Vi kommer hålla i vår strategi att inte möta varje debatt med en replik eftersom vi lyfter oss ovanför att hänga ut enskilda yrken som lärare, polis, kommunikatör och hemtjänst i jakten på röster och än värre slå dom mot varandra. 

Men vi kommer inte låta debatten vara oemotsagd, vi är gärna med i de nödvändiga gemensamma samtalen om att göra bättre tillsammans.

Vi har en ny tid, nya utmaningar och nya möjligheter och vi kommunikatörer behövs mer än någonsin i en tid när informationsbehovet i samhället är enormt och kommunikation en förutsättning för en fungerande demokrati. 

Vi är stolta över vårt yrke. Kommunikatörer finns i alla sektorer. Vi är direktörer, informatörer, kreatörer och innovatörer. Vi bidrar till affären, omvärldsbevakningen, förändringsledning, coachning, organisationskultur och mycket mer. Ett yrke på frontlinjen av tidens utveckling vilket just gör yrket både ständigt aktuellt och viktigt. 

Tack för alla fina samtal, för konstruktiv feedback och för ett fantastiskt engagemang. Föreningen är idag lite över 5600 medlemmar fördelat på ca 45% näringsliv och ca 55% offentlig, ideell och student. Föreningens hjärtefrågor såsom arbetsmiljö, utvecklingen av yrket och verktyget kommunikation har vi synliggjort på fler plattformar än tidigare vilket skapat fler samtal, fler ytor och mer ringar på vattnet.

Jag önskar er alla en fin sommar med mycket kärlek, tid för återhämtning och tid att se det lilla i det stora. 

Vi ses igen när sensommaren tar vid – med laddad energi och härlig ”kroka-arm” anda!

porträttbild på Caroline Thunved
Caroline Thunved

Caroline Thunved

Generalsekreterare och VD

Telefon: 070-248 74 00

E-post: caroline.thunved@svkom.se