Sveriges Kommunikatörer

Medarbetarnas reaktioner när företag överträder moraliska och etiska gränser

Även om de flesta företag agerar inom både lagens och moralens råmärken så dyker det upp olika skandaler då och då. Det kan handla om företag som använder sig av barnarbete, stödjer diktaturer, smutsar ner miljön eller sysslar med vilseledande marknadsföring. Betydelsen av att agera rätt har nog aldrig varit större i en samtid som präglas av ökade förväntningar och krav på företag att agera etiskt i ett digitalt kommunikationslandskap som exponerar händelser blixtsnabbt.

Lästid: 2 minuterPublicerad: 

Den här artikeln är en del av Forskningsbrevet.

Företags moraliska överträdelser kan få allvarliga konsekvenser också för den själva. Utöver negativ inverkan på försäljning och finansiella resultat kan moraliska snedsteg leda till långsiktiga förtroendekriser och skador på företagens anseende bland intressenter. I kölvattnet av moraliska överträdelser kan intressenter dessutom vidta straffåtgärder såsom bojkotter för att uttrycka sitt ogillande och hålla företaget ansvarigt för sina handlingar.

Det finns en hel del forskning som har undersökt hur konsumenter reagerar på företagens moraliska överträdelser och ansvarslöshet. Men det finns väldigt få studier som intresserat sig för hur anställda reagerar. Dettas trots att medarbetare har en kritisk och allt viktigare roll för att upptäcka och rapportera fel inom organisationer. I en ny studie har fyra amerikanska forskare därför fördjupat sig i medarbetarnas reaktioner på när företag överträder moraliska eller etiska gränser. De utgår från så en socialpsykologisk teori om moral som bygger på att individer engagerar sig i moraliska frågor och agerar även om man inte direkt påverkas av den moraliska överträdelsen. Forskarna undersöker två moraliska känsloreaktioner hos medarbetare – ilska och sympati – och kopplar dessa bland annat till beteendet extern whistleblowingWhistleblowing handlar i detta fall om när medarbetare avslöjar olagliga eller omoraliska handlingar inom en organisation och kan drivas av olika motiv – från idealism till repressalier. De undersöker också hur och om medarbetarorienterad CSR (Corporate Social Responsibility) förvärrade eller lindrade den skadliga effekten av företagens moraliska överträdelser. Specifikt involverar medarbetarorienterad CSR insatser som stöder anställdas mentala och fysiska välbefinnande, såsom karriärutveckling, säkerhetsarbete, mångfald och inkludering, etiska arbetsmetoder och balans mellan arbete och privatliv. 

Studien baseras på en kvantitativ undersökning av över 400 medarbetare i kommersiella företag i USA. Resultatet bekräftar de hypoteser forskarna hade – de exempel som man testade skapade både ilska och sympati för de externa intressenter som var offer för företagens moraliska kränkningar. Reaktionerna var starka och motiverade medarbetare att agera som whistleblowers.  

Forskarna menar att studien leder till flera rekommendationer för ledningar och kommunikatörer. Först och främst att organisationer bör involvera medarbetarna och kommunicera öppet och tydligt om eventuella moraliska övertramp. Deras studie visar att medarbetare inte bara har fokus på sig själva utan i allra högsta grad bryr sig om organisationen som helhet. För det andra är det mycket möjligt att medarbetarnas uppfattningar om företagens moraliska kränkningar inte överensstämmer med ledningens syn på samma beteende. Det är därför viktigt att lyssna på medarbetarna och ta in deras perspektiv. Studien visar också att organisationer som lagt ner resurser på medarbetarorienterad CSR har större motståndskraft mot de negativa effekterna av moraliska kränkningar. 

Cen April Yue, Baobao Song, Weiting Tao, Minjeong Kang (2024).  When ethics are compromised: Understanding how employees react to corporate moral violations. Public Relations Review, Vol. 50, 4, https://doi.org/10.1016/j.pubrev.2024.102482 

Jesper Falkheimer

Vill du ta del av mer kommunikationsforskning?