Den här artikeln är en del av Forskningsbrevet.
I en ny amerikansk studie fördjupar sig fyra forskare - bland annat professor Linjuan Rita Men vid University of Florida - i mångfald och internkommunikation. Inledningsvis konstateras att mångfald inom en organisation handlar om skillnader mellan anställda ur en mängd olika perspektiv kopplat till demografiska faktorer (t.ex. ålder, etnicitet och kön) och icke-demografiska faktorer (t.ex. utbildningsnivå och religion) som kan orsaka diskriminering och konflikter. Forskarna använder också begreppet kulturell intelligens, som definieras som en persons förmåga att känna igen, förstå och bete sig effektivt i situationer med kulturell mångfald. Genom en undersökning med 657 medarbetare och chefer som arbetar inom olika branscher i USA visar studien att organisationer som i sin interna kommunikation tar hänsyn till mångfaldsaspekter bland medarbetarna förbättrar det inkluderande klimatet i organisationen, vilket i sin tur leder till en högre nivå av medarbetarengagemang. Studien visar att effekten av mångfaldskommunikation är starkast på medarbetare som tillhör olika etniska minoriteter men att den gäller samtliga.
I praktiken ger studien argument för att organisationer bör satsa mer på att utveckla sitt mångfaldsarbete och att mångfaldskommunikation har stor betydelse för att främja denna utveckling som ju ytterst är till gagn för organisationers verksamhet. Kommunikatörer bör se till att alla medarbetare har möjligheter att ta del av och lära sig om den mångfald och de olika kulturer som är representerade inom organisationen. Kommunikatörer bör också stödja chefer och ledare i deras mångfaldskommunikation. Enligt forskarna finns det redan många organisationer som har insett värdet av så kallad kulturell intelligens och som utvecklat strategier för att uppmuntra till dialog med och mellan olika grupper av medarbetare och skapar intern kommunikation som integrerar mångfaldsperspektiv. I Sverige är IKEA ett exempel på ett stort företag med ett tydligt fokus på mångfaldsfrågor.
Resultaten från studien visar som sagt att medarbetarnas upplevelse av ett inkluderande klimat är avgörande för att öka medarbetarnas engagemang. Ett inkluderande klimat kännetecknas i sin tur av att bry sig, ta hänsyn till alla anställdas perspektiv, oavsett deras sociala eller kulturella bakgrund, vilket skapar trygghet och handlingsutrymme inom organisationen.
Linjuan Rita Men, Yufan Sunny Qin, Renee Mitson & Patrick Thelen (2023) Engaging Employees Via an Inclusive Climate: The Role of Organizational Diversity Communication and Cultural Intelligence, Journal of Public Relations Research, 35:5-6, 450-471, DOI: 10.1080/1062726X.2023.2222859