Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Fördelar med att använda AI-verktyg i ditt dagliga arbete: "Nya perspektiv och idéer"

Vill du få praktisk kunskap om olika AI-verktyg? Petronella Barvaeus och Lisa Walder berättar om den nya kursen AI-labbet och hur verktygen kan användas för inspiration och effektivisering.

En person som står och håller i en dator. Runtom syns AI-grafik.

Petronella Barvaeus och Lisa Walder är digitala strateger med mångårig erfarenhet av resultatorienterad kommunikation. De är kursledare för både kursen AI för kommunikatörer och Sveriges Kommunikatörers nya kurs AI-labbet: Innehållsproduktion med generativ AI i praktiken. AI-labbet fokuserar på praktisk kunskap, deltagarna får lära sig om flera olika AI-verktyg och hur de kan användas för att effektivisera arbetet.

– Som konsult med fokus på digital kommunikation vill man alltid ligga i framkant, och förväntas ha koll på det senaste när det kommer till nya verktyg, kanaler och arbetssätt. Det senaste årets utveckling inom generativ AI omfattar nyheter på alla dessa områden, och ställer dessutom nya krav på vårt förhållningssätt till upphovsrätt, datasäkerhet och källkritik. Att vi kastat oss in i allt som har med AI att göra handlar alltså både om nyfikenhet och nödvändighet. 

– Tonen i media kan ofta vara alarmistisk när det handlar om AI. Det pratas mycket om olika framtidsscenarion – utopi eller undergång – och avancerad teknik. Vi vill snarare utforska vad generativ AI kan göra för oss som jobbar med kommunikation, nu och i närtid.

Hur är AI-labbet annorlunda från kursen AI för kommunikatörer?

– Det har visat sig vara ett stort intresse för AI bland kommunikatörerna, och alla tillfällen av introduktionskursen har snabbt blivit bokade. Det är kul med så positiv respons på en helt ny kurs!

– Många har efterfrågat ett ännu mer praktiskt fokus, och att få mer tid till att utforska möjligheterna. Man behöver få prova på olika AI-tjänster för att få en uppfattning om hur ens framtida verktygslåda bör se ut. Därför har vi utvecklat AI-labbet – en heldag där deltagarna får kavla upp ärmarna och arbeta med konkreta uppgifter, med coachning.

Vad får man lära sig under AI-labbet?

– Vi kommer att introducera en rad verktyg och praktiska tillämpningar på hur man kan arbeta med AI som stöd i sitt dagliga arbete. Det handlar om att skapa text, bild, video och ljud – och som deltagare får man välja vad man vill fördjupa sig i.

– Det kommer att bjudas på goda exempel och inspiration, men också råd kring utmaningar och begränsningar som man behöver förhålla sig till.

Vilka praktiska kunskaper får man med sig?

– Att få prova på själv och reflektera är det bästa sättet att lära sig att jobba i AI-verktygen. Det blir mycket praktiskt arbete! Hela tiden med stöd och tips från oss. Vi kommer att tillhandahålla ett antal testkonton så att man inte behöver köpa en egen prenumeration för att kunna prova på verktygen. 

Hur kan AI-verktygen effektivisera kommunikatörens arbete?

– På många sätt! Verktyg som ChatGPT kan nyttjas för att ge nya perspektiv och idéer, för att skapa utkast att jobba vidare med, eller för att ta fram stora mängder text på kort tid. Det kommer inte att ersätta oss men fungerar otroligt bra som assistent och bollplank. 

Vad är målet med AI-labbet?

– Målet med dagen är att få deltagarna att känna sig tryggare och säkrare, men framförallt inspirerade till att utforska vidare.