Omvärlden förändras snabbt. Ökad desinformation, manipulation och geopolitiska spänningar kräver nya kommunikationsstrategier och beredskap. Att förstå totalförsvarets roll och kunna hantera informationspåverkan är avgörande för att skydda både varumärke och samhällsstruktur.
– Det kan vara svårt att särskilja legitim kommunikation med illasinnade kommunikation, för informationsmiljön är komplex. Den kan liknas vid en spelplan utan linjer, domare och regler. Jag vill i kurserna förmedla att motståndskraft uppnås genom att verksamheter lär sig identifiera vilka värden som är i fara och tar itu med säkerhetskedjan för att skydda respektive värde. Det handlar mycket om att skapa sig en förståelse och kunskap, för att kunna vara beredd att agera. Jag ser också att det är en fråga där vi alla behöver ta ansvar i samhället, både verksamheter och individer. Det sistnämnda gäller även för att bygga ett starkt och motståndskraftigt totalförsvar, säger Anton Lif, kursledare och senior rådgivare på Combitech.
Upptäck, förstå och möt informationspåverkan
Den första kursen riktar sig till kommunikatörer och kriskommunikatörer som vill lära sig hantera den växande problematiken kring desinformation och manipulerad information. Kursen ger deltagarna insikter och verktyg för att skydda varumärken och organisationers förtroende i en allt mer komplex och osäker informationsmiljö. Deltagarna får praktiska verktyg för omvärldsbevakning och verifiering, samt metoder för att kommunicera effektivt i en föränderlig miljö. Läs mer här.
Totalförsvar för kommunikatörer
Den andra kursen fokuserar på kommunikationens betydelse i totalförsvarsarbetet. Här får kommunikatörer en ökad förståelse för hur deras organisationer kan bidra i samhället och i det civila försvaret, och hur de kan hantera kommunikationen under samhällsstörningar och kriser. Kursen ger en översikt av totalförsvarets betydelse, samt hur verksamheter kan arbeta med proaktiv och reaktiv kommunikation för att säkerställa samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Läs mer här.
Kursledare, Anton Lif:
Båda kurserna leds av Anton Lif, specialist på påverkansoperationer och krisberedskap. Anton är senior rådgivare på Combitech och har tidigare arbetat vid Försvarsmaktens förband för psykologiska operationer. Hans expertis inom området har gjort honom till en uppskattad föreläsare, och han har bland annat blivit utsedd till en av ”Näringslivets Superkommunikatörer” av tidningen Resumé.
För vem?
Kurserna riktar sig främst till kommunikationschefer, kriskommunikatörer och strateger inom både offentliga och privata organisationer. De passar särskilt de som har en central roll i att hantera strategiska kommunikationsfrågor, omvärldsbevakning och/eller riskkommunikation.
Genom Superkommunikationsåret 2025 kommer Sveriges Kommunikatörer vara närvarande i allt vi gör under året. Vi hoppas kunna fortsätta stärka våra medlemmar i sin kunskap, utveckla kompetens, samla människor och få fler att förstå att kommunikation är verksamhetskritiskt, affärskritiskt och samhällskritiskt.
Läs mer om kurserna
Upptäck, förstå och möt informationspåverkan
Är du rustad för att skydda ert varumärke och förtroende mot desinformation och manipulation? Detta är en kurs med fokus på omvärldsbevakning och verifiering av information.
- På distans 10 juni
- På distans 16 sep
- På distans 13 nov

Totalförsvar för kommunikatörer
Omvärldsläget aktualiserar behovet av att öka kunskapen om totalförsvar och hur den egna organisationen påverkas, kan påverkas och på olika sätt kan bidra.
- På distans 2 okt
- På distans 16 dec
