Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Fråga ledarskapsexperten

Som medlem i Sveriges Kommunikatörer har du möjlighet att ställa dina frågor till vår ledarskapsexpert Lena Gustafsson – helt utan kostnad! Lena, som är vd och grundare av Good Relations och Styrelsebalans, har över tjugofem års erfarenhet av att hjälpa chefer, ledningar och styrelser att utveckla sitt ledarskap och förbättra sin effektivitet. Ställ dina frågor till ledarskapsexperten här!

En person som skriver på en laptop och har ett block bredvid sig.

Berätta om din professionella bakgrund 

– Jag inledde min ledarskapsresa när jag var 27 år och jobbade som chefredaktör. Där fick jag  med mig ovärderlig kunskap, vikten av språk och kommunikation, att leda och hålla en deadline.

– Ledarskapet lockade till nya steg i karriären och studier i beteendevetenskap för att så småningom bli legitimerad psykoterapeut, vilket gav gedigen kunskap om människans konstruktion, beteende, känslor och logiska tankar – och inte minst hur det påverkar affärsdriv och gruppdynamik.

– Vägen tillbaka in i näringslivet gick via en framsynt vd som förstod att kombinationen av självkännedom, värdighet och vänlighet gynnar affären. Där lades grunden till det jag gör idag, till exempel professionellt ID för individ, grupp och organisation. 

Läs mer om professionellt ID här!

– 2006 gick startskottet för Styrelsebalans som jag grundade tillsammans med fem andra kvinnor. Då var det få kvinnor i styrelser och ledande befattningar och det ville vi ändra på. Idag har vi lagt till digitala utbildningar, lättillgängliga och riktade mot en bred målgrupp av ledare, ledningsgrupper, vd, ägare och styrelser. 

Vad anser du är viktigt för bra ledarskap? 

– Som person och ledare är det viktigt att förstå hur du är konstruerad. Hur förstår du dig själv och när känner du dig bekväm? Vad hakar upp sig och blir krångligt för dig? Hur fungerar du med medarbetare och chefer. Strävar du själv efter att vara i centrum är det svårt att bli en bra ledare.

Varför är det viktigt att utvecklas som ledare? 

– Vi behöver utvecklas som människor. Bli tydligare, stadigare, mer förutsägbara och mer begripliga för oss själva. Vi behöver förstå framtiden och hänga med i teknisk utveckling, ekonomisk utveckling och omvärlden generellt. Ju bättre koll du har på dig själv och omvärlden desto lättare blir det att leda. 

Vilken typ av frågor kan man ställa till dig?

– Jag har jobbat med vd:ar, styrelser, ledare som skapat framgång eller kört i diket och kommit upp på rätt väg. Med omorganisationer och medarbetare/ledare som blivit uppsagda. Du kan fråga mig om det som rör ledarskapsutveckling, medarbetare, chefer, ledare, organisationer och affärsutveckling – och inte minst hur våra egna beteenden påverkar oss själva och andra.

– Tips: Var konkret när du skickar in din fråga. Vad vill du ha svar på? Vad vill du förbättra eller förändra eller vill du ta nästa steg i karriären. Ser fram emot att svara på era frågor.

Missa inte! 

Lena håller ett webbinarium tillsammans med Caroline Thunved, vd och generalsekreterare för Sveriges Kommunikatörer, om verktyg och metoder som hjälper dig att växa i ditt ledarskap. Anmäl dig här!

Läs mer om professionellt ID här!

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att logga in eller bli medlem

Som en del av Sveriges största nätverk för kommunikatörer håller du dig uppdaterad tillsammans med branschkollegor. Bli medlem du också och få tillgång till alla artiklar och en mängd verktyg samt rabatter!

Logga in Bli medlem