Den här artikeln är en del av Forskningsbrevet.
Ett sådant begrepp som existerat i flera decennier är VUCA. En akronym som beskriver världen som volatil, osäker, komplex och tvetydig. En beskrivning som få säger emot, men är VUCA bara en klyscha eller något som kan användas för utveckling av strategier? Detta frågar sig ett antal forskare från Österrike som försökt bryta ned VUCA till kommunikatörernas strategiska värld.
Akronymen VUCA har sitt ursprung i den amerikanska armén där den utvecklades i slutet på 1980-talet av Warren Bennis och Burt Nanus. Förkortningen stod då för en ny ledarskapsstrategi baserad i det säkerhetspolitiska läge som uppstått efter kalla krigets slut. En multilateral global säkerhetsordning som ersatte det bilaterala kalla kriget mellan två supermakter. Så småningom så spreds VUCA vidare från säkerhetspolitik och blev populär inom strategi och ledarskap. Inom samhällsvetenskaplig forskning växte det under samma period fram andra begrepp (med betydligt mer substans) som beskrev den samhällsomvandling som pågått sedan 1970-talet som en resa från det moderna till det senmoderna eller reflexiva samhället. Aningen förenklat kan man spåra expansionen av hela vår bransch också till denna omvandling där information och kommunikation blivit allt viktigare.
Volatilitet beskriver en situation av dynamisk förändring och instabilitet där händelser påverkar varandra på ett oförutsägbart sätt. Osäkerhet är ett tillstånd som till stor del skapas genom det massiva informationsflödet i samtiden – att skapa prognoser och planer på lång sikt är allt svårare. Människor får allt svårare att skapa gemensam mening. Komplexitet beskriver till synes kaotiska situationer som är svåra att hantera med en mängd faktorer som också motverkar varandra. Tvetydighet –svårigheten att dra enkla samband då det finns flera möjliga tolkningar av en situation.
Inom kommunikationsforskningen och praktiken så har VUCA också funnits med i en hel del år. Framför allt så kopplas VUCA samman med digitaliseringen och AI-utvecklingen. Redan i sin ursprungliga beskrivning så refereras till den nya globala informationsmiljön och betydelsen av data. Men VUCA har också använts som argument för att utmana traditionella och hierarkiska organisationer. VUCA kräver nya former av organisering såsom nätverk och teams, nya agila arbetssätt och så kallat design thinking. Allt för att underlätta anpassning till och utveckla förmåga till att snabbt agera på oförutsägbara och komplexa utmaningar.
Vid sidan av en inspirerande analys av begreppet VUCA så har forskarna genomfört 21 intervjuer med ledande kommunikatörer i företag och på byråer i Österike. Syftet med dessa är att utveckla direkta råd för hur organisationer bör agera i relation till beskrivningen av VUCA. Slutsatsen av dessa intervjuer är att det är ytterst svårt att koppla VUCA till enkla råd. Det finns tidigare ledarskapsforskning som skapat enkla VUCA-råd såsom att satsa mer på starka framtidsinriktade visioner, öka förmågan att samla in data och information och att organisera sig mer agilt i nätverksgrupper. Men forskarna menar att det som VUCA framför allt skapar är argument för att arbeta genom paradoxer. Det finns inte ”one best way”, utan ”many best ways”. Detta innebär till exempel att det behövs både centralisering och decentralisering, både snabba och långsamma arbetssätt, både strategi och improvisation (för att referera till ett begrepp som jag tillsammans med kolleger arbetat med). I grund och botten handlar det om att acceptera samtidens komplexitet och möta den med mångfald.
Winkler, P., Kretschmer, J. and Wamprechtsamer, P. (2024). Navigating through digitalization challenges in strategic communication: introducing the VUCA radar, Journal of Communication Management
Läs mer om kommunikationsforskning
Jesper Falkheimer om fördelarna med att ta del av kommunikationsforskning: ”Ökad innovationsförmåga"
"Kunskap är makt, slog den brittiske filosofen Francis Bacon fast.

Forskning
Sveriges Kommunikatörer stöttar regelbundet olika forskningsprojekt inom kommunikation. Här kan du ladda ner rapporter och ta del insikter från projekten.
