Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Tre frågor till Lisa Lindström, vd på Doberman

Hur framtidssäkrar man sin organisation och vilka är nyckelfaktorerna för kollektivt lärande? Vi ställde tre frågor till Dobermans vd Lisa Lindström som är workshopledare på Salongen, ett format med korta och effektiva föreläsningar som ger dig en överblick och insikter inom aktuella områden.

Bild på Lisa Lindström

Lisa Lindström är vd och medgrundare till design- och innovationsbyrån Doberman. Under Lisas ledning har Doberman tagit emot flertalet designutmärkelser, utsetts till Sveriges bästa arbetsplats och kvalificerats som ett gasellföretag. Den 22 november 2019 är hon workshopledare på Salongen, Sveriges Kommunikatörers format för korta och effektiva föreläsningar som ger insikter inom aktuella områden. Höstens tema är organisation och hur vi anpassar oss till ny teknik och en innovativ kultur. Vi ställde tre frågor till Lisa inför workshopen:

 

Vad är vår tids utmaning när det gäller organisering på arbetsplatser i dag?

– Ett av de största problemen jag ser just nu är att många organisationer är fast i linjära processer, som inte fungerar i dagens snabbrörliga värld. Jag tror att många företag måste våga lite mer, bryta gamla mönster och öppna upp för nya typer av arbetssätt och ledarskap.

– Såklart är det något som är jätteläskigt och svårt, men jag tror verkligen att det linjära arbetssättet sätter käppar i hjulen för företag som försöker skapa förändring.

 

Hur framtidssäkrar man sin organisation?

– Min utgångspunkt är att inte låta saker stagnera. Att allt alltid är öppet för diskussion och att låta varje enskild individ i organisationen ta och känna ansvar för att driva den kontinuerliga förändringen. Framgångsfaktorerna för Doberman har genom åren varit desamma; vi gör tillsammans och vi är transparanta när vi gör det. Vare sig det gäller att sätta nästa årsbudget, till att bestämma var vårt nästa kontor skall ligga, så tar vi viktiga beslut gemensamt som en grupp.

– Jag tror att, för att framtidssäkra sin organisation, har man inte råd att förlita sig på en enskild individs förmåga att fatta beslut. Jag tror starkt att det är betydligt bättre att använda organisationens gemensamma intelligens, inte minst för att få in fler perspektiv och tankar. På Doberman finns inga ensamma genier, vi skapar vår framgång tillsammans. Vi förlitar oss inte heller på att teknologi, eller ekonomi för att driva vår organisation framåt.

 

Vilka är nyckelfaktorerna för att lyckas med kollektivt lärande och kollektiv intelligens, det vill säga att använda allas fulla potential?

– Att lyckas skapa en arbetsplats som lockar fram det bästa hos sina medarbetare är inte alltid en dans på rosor. Det krävs att man aktivt jobbar på, och investerar i kulturen. Att man inte sätter sin egen agenda högst och att man låter alla känna sig delaktiga i processen.

– Ett par framgångsfaktorer som jag sett verkligen fungerar är att skapa rum för lärande, genom att verkligen visa att lärande är något man värdesätter. Att utforska nya sätt att fatta beslut, och att bjuda in alla medarbetare i stora dialoger. Att alltid prata om det som behöver pratas om, och att skapa en gemensam bild av var vi är på väg. Om alla är eniga om vägen framåt, och känner ägande för det så skapas en gemenskap som jag tror är extremt viktig för att lyckas i dagens samhälle!

 

 

Vill du veta mer? Lisa Lindström håller i nä