Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Topplistan: Så ville kommunikationsavdelningar utbildas i år

Vi har tagit fram en lista på årets mest populära ämnen när ni velat utbilda er tillsammans med kollegorna under 2020. Fler ledare som utbildas tillsammans, inkludering av fler kontor och fokus på kultur och inspiration är några av trenderna som påverkat.

En skräddarsydd kurs anpassas efter en specifik verksamhet eller utmaning. Det har varit tydligt vilka kurser organisationer velat ta avstamp i under 2020. Som vi nämnt när vi tittade tillbaka på alla typer av kurser under året har utbildningar inom avdelningar och organisationer präglats av de något mer mjuka värdena.

Vid skräddarsydda kurser har vi också sett att man passat på att utbilda flera ledare inom organisationen samtidigt, särskilt i år då utmaningarna ändå varit någorlunda lika för chefer oavsett område. Det handlar givetvis om att lära sig arbeta på distans på olika sätt, men även om hur man arbetar mer effektivt och kan följa upp så att insatserna visar på reellt resultat nu när många budgetar stramats åt. Beteendeförändring har varit den stora samtalspunkten för kommunikatörer i år, särskilt inom den offentliga sektorn. Begreppet nudging har gått från att vara en innovativ arbetsmetod till att bli nödvändigt verktyg för många arbetsgrupper inom kommunikation, från det strategiska arbete till det att faktiskt tar fram material.

Inkludering och inspiration för ett effektivt arbetsklimat

I och med vanan vid distansarbete har Sveriges Kommunikatörer sett en större spridning på kurser där man kan utbilda kontor spridda över landet samtidigt utan att behöva belasta budgeten med hotell och resor. I och med en bredare inkludering av verksamhetens alla grenar har man också kunnat göra mer omfattande kompetensutveckling, där hela organisationen blir delaktig och tar steg framåt tillsammans.

Efterfrågan på inspirationsföreläsningar har också ökat under året, där många berättat att de sett det som ett sätt att ingjuta lite energi och hopp, en positiv aktivitet tillsammans för arbetskulturen och sammanhållningen.

Följande kurser har varit mest eftertraktade som utgångspunkter för skräddarsydd kompetensutveckling 2020.

Topplistan för skräddarsydda kurser

1. Att leda medarbetare på distans

2. Led professionella möten online

3. Nudging - en vänlig knuff för beteendeförändring

4. Storytelling

5. Mät effekten av din kommunikation