Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Tips för att hålla säkra videomöten

Videomöten har blivit vanligare inom många verksamheter på grund av Coronakrisen. Bara videokonferenstjänsten Zoom har ökat från tio miljoner dagliga användare till 200 miljoner dagliga användare sedan krisen inleddes. Att mötas digitalt skapar fantastiska möjligheter men tyvärr finns även it-säkerhetsrisker. Som tur är finns det åtgärder för att göra mötena säkrare.

Zoom är en av tjänsterna som påverkats av säkerhetsdebatten då många använder den. Vi på Sveriges Kommunikatörer använder Zoom för utbildningar och webbinarier för att det erbjuder bra funktioner och är användarvänligt. Vi vill samtidigt informera om några saker som skapar en trygg digital miljö.

 

Inbjudningslänken

Det finns en risk för falska inbjudningsmejl i Zoom genom att bedragare registrerat domäner som påminner om Zooms. De falska domänerna används för att skicka ut nätfiskemejl i hopp om att komma över användarnamn, lösenord och sprida skadeprogram.

Zooms enda riktiga domän är zoom.us. Alla andra domäner som påstår sig komma från Zoom är alltså falska. Du som ska bjuda in deltagare minimerar risken för nätfiskemejl genom att bjuda in till möten på andra sätt än via mejl, till exempel genom chattappar och samarbetsplattformar.

Sveriges Kommunikatörer skickar alltid ut ett lösenord med inbjudan så att deltagarna enkelt kan ansluta sig.

 

Zoom-applikationen

Idag fungerar de flesta videokonferenstjänster direkt i datorns webbläsare utan att man behöver installera några tillägg. Zooms tjänster används dock bäst genom att ladda ner appen.

När du som ny användare ska installera Zoom-appen ska du göra det från den officiella nedladdningssidan. Då vet du säkert att du får den riktiga versionen.

Inom Zoom finns flera funktioner som fått uppmärksamhet, som att mötesledaren kan se vilka deltagare som använder appen, det vill säga vilka som deltar i mötet. Funktionen påverkar i regel inte säkerheten.

 

Inspelning

I Zoom finns inspelningsfunktioner som indikeras av mötesledaren och visas så att alla deltagare är medvetna om det. Även chattar kan sparas, t.ex så att frågor kan besvaras i efterhand. På Sveriges Kommunikatörer spelar vi normalt inte in webbinarier. Skulle vi göra det kommer vi att informera deltagarna.  

Finns det chans att hemliga uppgifter delas inom ditt företag under videokonferensmöten? Gör en riskanalys om hur videomöten påverkar er verksamhet innan ni börjar dela känslig information i onlinemöten. 

 

Obehöriga deltagare

En utmaning som uppmärksammats i Zoom är ”zoombombing”. Det innebär att obehöriga deltagare tagit sig in i möten för att sabotera. Zoombombing är inte unikt för Zoom utan förekommer i alla tjänster som erbjuder ”öppna” videomöten. Numera rekommenderar Zoom att alla möten lösenordskyddas för att minimera problemet.

På Sveriges Kommunikatörer skapar vi nya lösenord till alla webbinarier och distanskurser. Det skyddar oss inte helt eftersom deltagare i teorin skulle kunna dela med sig av lösenord, men vi litar på att våra deltagare inte sprider sina lösenord vidare.

Mötesledaren kan styra deltagarnas användarfunktioner under mötet, till exempel hur chatten, mikrofon och webbkamera ska användas.