Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Tillgänglighet i bilder – DIGG har listat vanliga missar

Bilder, illustrationer och foton är en stor del av webbinnehållet vi tar till oss. Ändå menar DIGG att de flesta webbplatser har brister när det kommer till tillgängligheten för just bilder. De har listat de vanligaste misstagen och hur man kan rätta till dem.

kvinna-med-horlurar-blickar-ut-over-havet

När du lägger in en bild på en sida genom ett content management system (CMS) finns ofta en ruta för alternativ text. Denna text hamnar som en tagg i HTML-koden för bilden. Att ha koll på hur du här kan skriva en koncis alt-text, gör att du kan komplettera innehållet med text, på samma sätt som bilden. Att skriva en beskrivande text för att förklara vad en bild förmedlar hjälper till att skapa en fullgod förståelse för innehållet även för de som inte kan uppfatta bilden. Dessutom är det bra för sökordsoptimeringen av webbplatsen.

Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, har publicerat en lista av de vanligaste missarna de ser när de går igenom webbplatsers tillgänglighet enligt webbdirektivet. Dessutom har de bra råd kring hur man kan hanterar dessa. Ett stort misstag är till exempel att man har antingen för utförliga eller för sparsmakade beskrivningar. Beskrivningen bör vara tydlig och fokusera mer på informationsförmedlingen än på motivet. Läs mer om alt-texter och hur du kan göra ditt innehåll mer tillgängligt.