Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Thomas Hansen om samhällskommunikation: ”Jag brinner för att göra livet enklare för många”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör på Umeå kommun, har hittat sin passion inom kommunikationsyrket. Att göra livet enklare för de många och arbeta progressivt är något han brinner för och ser den tekniska utvecklingen som en möjlighet att förenkla det arbetet – snarare än ett hot.

Thomas Hansen

I vår intervjuserie "Hej medlem!" möter du medlemmar i Sveriges Kommunikatörer och får ta del av hur kommunikatörer runt om i Sverige jobbar och ser på yrkets utmaningar och möjligheter.

Thomas har arbetat som kommunikationsdirektör på Umeå kommun sedan maj 2022 och är sedan nyligen en del av Sveriges Kommunikatörers styrelse. Själv har han aldrig bott i Umeå, men fick ändå förtroendet att utveckla kommunens kommunikationsinsatser. Det innebär bland annat att locka fler att bosätta sig i Umeå och fånga in kompetenta personer till kommunen.

– De såg potentialen i en person från Sundsvall, som bott i Stockholm och ville göra skillnad i Umeå, säger han.

Lyxen att få göra skillnad

Thomas lockades av att arbeta i en progressiv kommun som tar frågor som hållbarhet, integration och jämställdhet på allvar. Tidigare har han bland annat arbetat med kollektivtrafiken i Stockholm och har insett att det är samhällskommunikation som han brinner för.

– Det finns bra grundvärderingar och det kan jag personligen uppskatta väldigt mycket. Jag vill vara med och göra livet enklare för de många, jobba med frågor som är viktiga på riktigt, säger han.

Han beskriver det som uppfriskande att vara den ”dumma” i rummet, både när det gäller sin nya roll i Sveriges Kommunikatörers styrelse och på det nya jobbet. Det är inte något att vara rädd för, utan innebär att man bidrar med nya insikter och synvinklar.

– Det känns lyxigt att få vara den nyfikna och något dumma i rummet ganska ofta med ett syfte att utveckla Umeå som kommun, plats och arbetsgivare, säger han.

Bidra till ambitionshöjning

Genom att vara med i Sveriges Kommunikatörers styrelse hoppas Thomas på att få bidra till ökad förståelse för vad kommunikatörer faktiskt gör. Vi måste bli bättre på att synliggöra vårt arbete, menar han. Thomas ser en ambitionshöjning i Sveriges Kommunikatörer som han gärna bidrar till. Dessutom är rollen i styrelsen en möjlighet att stärka Sveriges Kommunikatörers närvaro i norra Sverige och bidra med perspektiv från den offentliga sektorn. 

– Det är viktigt att värna om offentlig sektor, hos oss är det många som arbetar för Sverige och samhället som har det tufft. Vi måste nyansera bilden och stå upp när det börjar blåsa, så det vill jag göra i de forum som jag kan. Kommunikatiörsrollen är viktig på riktigt, säger Thomas.

Kommunikationsbranschens framtid

– Jag tror inte vi har sett slutet av början gällande AI.

Thomas ser den tekniska utvecklingen som en möjlighet snarare än ett hot, speciellt i offentlig sektor. Där är man i stort behov av hjälpande händer, även om det är digitalt. Vi måste bli bättre på att jobba riktat, och utvecklingen inom AI kan bland annat bidra till snabba svar på enkla frågor, poängterar han. Thomas beskriver det som spännande att arbetet fortsätter att utvecklas, och poängterar hur viktigt det är att vara öppen för nya möjligheter.

– Det roligaste med arbetet som kommunikatör är att man aldrig slutar lära sig. Och om man tror att man har lärt sig allt så kan man sluta, för då har tåget gått eller så är man redan ersatt.