Väldigt många webbsidor idag har Googles sökresultat som största trafikkanal. Enligt Linda Niss står Googlesökningar för mellan 40-60 procent av all trafik till de flesta hemsidor.
– Syns du inte där så missar du väldigt mycket trafik. Syns du inte, finns du inte. Om du inte arbetar med att synas högt upp på Google kommer användare att söka sig någon annanstans, vilket är synd om du har mycket bra innehåll och något relevant att synas på.
Linda menar att användare söker genom hela kundresan, vilket gör att du kan passa in ditt varumärke under flera delar av den. Det finns alltså olika typer av googlingar: exempelvis navigering, transaktion och köp, eller information.
– Vi söker för olika saker, inte bara för att göra köp. Man använder oftast Google för att skapa sig en informationsbild, där man kanske börjar söka väldigt brett för att sedan använda smalare och smalare söktermer.
Ett exempel på detta är en person som söker efter en ny telefon. Sökbeteendet börjar här kanske med breda termer som “ny telefon”, “bästa telefonen” eller “bäst kamera mobil” för att sedan ringa in en mobiltillverkare, och efter det fördelarna med en specifik modell. Inom SEO gäller det att fånga upp alla dessa stadier i kundresan för att dra så mycket trafik som möjligt.
Så lägger du upp en SEO-strategi
Det bästa för att sätta igång med sin SEO-strategi är en simpel googling, menar Linda. Fundera på vilka sökord du helst vill ranka högt på, skriv in och titta på hur det ser ut på förstasidan. Vad säger de första sökresultaten: är det dina konkurrenter som syns eller någon helt annan? Om det är något helt annat så kanske det är fel sökord att använda. Fundera sedan på vad ni har för relevant innehåll som passar mot sökorden eller om ni behöver skapa nytt innehåll.
– En vanlig fallgrop är att man tänker inifrån sin verksamhet och produkt istället för att tänka utifrån kundens perspektiv. Ett exempel är om du jobbar på ett företag som säljer infästningar. Du kommer inte få mycket organisk trafik om du bara skriver innehåll på den termen, eftersom människor snarare söker på skruv eller spik. För att kunna analysera sökbeteendet på samma sätt som användarna gör måste du anlägga ett utifrån-och-in-perspektiv.
Genom att börja litet och enkelt börjar du att gräva där du står, vilket gör att arbetet inte känns så omfattande. Titta även på det innehåll som finns på din sajt idag: hur ser din viktigaste sida ut som driver mest trafik? Hur kan du göra den bättre? Finns de viktigaste sökorden med?
För att utröna de viktigaste sökorden brukar man börja med att göra en sökordsanalys, där du tittar på hur sökintresset ser ut kring ett visst område. Detta kan göras både stort eller litet beroende på dina egna förutsättningar, från tjugo till tusentals söktermer. Sedan börjar du mappa upp sökord mot de viktigaste sidorna på din hemsida för att utröna om det finns tillräckligt med innehåll på sajten, eller om det måste utökas. Nästa steg är att ta fram nytt innehåll och följa upp hur det gått.
– Det första blir att ta fram en lång lista med sökord. Här kommer man långt genom att använda Googles gratisverktyg Keyword Planner. I verktyget kan du skriva in en övergripande term, och sedan få förslag på relaterade sökord. Efter det kategoriserar du in alla sökord på ett vettigt sätt. Det kan vara utifrån hur din hemsida är strukturerad, utifrån kundresan eller utifrån artikelkategorier. I detta skede brukar jag jobba mycket med Excel för att kunna få en bra översikt.
Linda Niss: Vanliga frågor och svar om SEO
Ska jag använda orden med störst sökvolym?
– Det beror på. De största aktörerna har oftast bäst chans att synas på de breda sökorden. Kom ihåg att intentionen bakom sökningar på ord med hög sökvolym ofta är lite tvetydig. Om du söker på “skor” kanske du egentligen är sugen specifikt på ett par blåa sneakers. Det kan vara vad som helst, vilket gör det svårt att skriva om. Man får gå lite på sin magkänsla och hitta en mellanväg.
Hur strukturerar jag artiklar på min hemsida på ett SEO-vänligt sätt?
– Jag brukar tänka att man ska strukturera ett innehållskluster på hemsidan som en kapitelbok, med kapitel och underkapitel. Du börjar med ett övergripande kapitel om exempelvis utbildningar, som sedan består av kurser inom marknadsföring, dataanalys och ledarskap. Under marknadsföring samlas sedan innehåll som behandlar just kurser inom marknadsföring, tex Grundkurs i SEO. Denna hierarkiska strukturen återspeglas även i en specifik artikel där huvudrubriken är överordnad underrubrikerna.
Har man mer uppförsbacke om man är en mindre aktör?
- En väletablerad hemsida med välkänt varumärke och hög auktoritet har bättre förutsättningar att synas högt upp i sökmotorerna. Men det allra viktigaste är alltid innehållet. Bra och kvalitativt innehåll som svarar upp till det som användaren söker efter är den starkaste konkurrensfaktorn i sökresultatet . Är du en mindre aktör finns det alltid något som särskiljer dig från konkurrenterna, tryck på det när du skapar ditt innehåll!
Hur följer jag upp resultaten?
– I början av arbetet kan du sätta upp mål som du kan följa upp i efterhand. SEO har inte lika tydliga KPIer kopplade till konvertering som andra marknadsföringskanaler. Oftast väljer man att fokusera på att antalet besökare som kommer från Google. I det fallet kan du jämföra hur den organiska trafiken har utvecklats från föregående år eller månad.
Ordlistan du behöver för att komma igång med SEO
SERP: SERP står för Search Engine Result Page, eller sökmotorns resultatsida, och är de resultat som Google presenterar när du skrivit in en sökning och tryckt på enter. Den viktigaste SERP:en är förstasidan.
Metadata: Metadata är, enkelt förklarat, data om datan. I metadatan berättar du för sökmotorerna vad sidan handlar om. I bästa fall är det även den text som visas upp i sökresultatet och som berättar för läsaren vad de kan förvänta sig om de klickar sig in på just den länken. Metadatan är inte synlig text på den faktiska artikeln utan är text som ligger inbäddad i källkoden. Inom SEO pratar man oftast om två typer av metadata: metatitel och metabeskrivning.
Metatitel: Metatitel, är titeln på sidan som syns när du söker på Google. Den ska vara unik för varje sida. Metatiteln är en otroligt viktig SEO-faktor och kan i vissa fall vara helt avgörande för att din hemsida rankar på en viss sökning.
Metabeskrivning: Metabeskrivningen är den korta beskrivning som ligger under metatiteln. Den ska hållas kortfattad och informativ, och ge läsaren en hint om vad sidan handlar om. I exemplet ovan har vi sökt efter “Sveriges Kommunikatörer”, som då fetmarkeras i beskrivningen.
H1: H1 är huvudrubriken som ligger på den faktiska sidan, det är alltså inte metadata. H1:an är den allra viktigaste rubriken, och ska vara unik för varje sida. Här ska du även lägga ditt primära sökord.
H2: H2-rubriker är underordnade huvudrubriken, och sammanfattar stycken som handlar om samma ämne. Här är det bra variera ditt primära sökord med sekundära sökord.
Länkar: Länkar är viktiga inom SEO, eftersom dessa signalerar din webbsidas legitimitet i Googles ögon. Länkar finns både internt mellan olika sidor på din webbplats och externt mellan din webbplats och andras webbplatser. Det är extra bra om en hemsida med hög auktoritet hos Google länkar till dig då det ger mer länkkraft. När vi pratar om länkar glömmer vi ofta ankartexten, det vill säga det vi väljer att länktexten ska säga. Den är väldigt viktig eftersom Google använder den som indikation för vad en specifik sida handlar om. Istället för den vanliga ankartexten “Läs mer” bör du ge fördjupad information om sidan. Exempel: De senaste nyheterna från Sveriges Kommunikatörer.
Vill du lära dig mer om SEO? Utforska Lindas SEO-kurs här.
Vill du lära dig mer? Under hösten leder Linda Niss distanskursen för Sveriges Kommunikatörer om SEO och SEM. Kolla tillgängliga datum och anmäl dig här!