Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Sveriges Kommunikatörers generalsekreterare och vd: Höj nivån på debatten om kommunikatörer

Den senaste tiden har kommunikatörens roll och betydelse ifrågasatts i flera olika offentliga utspel. Sveriges Kommunikatörers vd och generalsekreterare Caroline Thunved kommenterar dessa uttalanden och förklarar varför kommunikation är avgörande för framgångsrika och välfungerande verksamheter.

En kvinna med mörkt hår som kollar in i kameran.

Många är de debattörer som på senaste tiden ifrågasatt kommunikatörens roll och hävdat att stora samhällsbesparingar kan göras genom att skära ner på eller helt ta bort alla kommunikatörer. Debatten blir fel om vi bara pratar antal och inte varför och till vad kommunikatörerna behövs. Nu senast förra veckan fick ett debattinlägg i Dagens Industri uppmärksamhet. Artikelförfattarna skrev om ”kommunikatörsexplosionen” och i svepande termer anklagade kommunikatörer, speciellt i offentlig sektor, för att hindra transparens. 

Många söker enkla lösningar på svåra problem men det blir en väldigt dum debatt när man väljer att hänga ut enskilda yrken och ställa dem mot varandra. Det löser inte de problem Sverige står inför.

Medborgardialog, kund- och mediekontakter är direkt avgörande för offentlig och privat verksamhet – speciellt i dagens alltmer digitala och demokratiskt komplicerade samhällsklimat och inte minst för att möta dagens värderingsstyrda konsumenter. 

Att anklaga kommunikatörer för att hindra transparensen är allvarligt.

Sveriges Kommunikatörer välkomnar alltid diskussion och debatt, men vi menar att nivån på debatten måste höjas. Utspelen påverkar arbetsmiljön för alla kommunikatörer, i alla sektorer. Det är viktigt för mig att förtydliga deras stora och viktiga uppdrag.

Vi bemötte förra veckans DI-debattinlägg i tidningen Resumé. Jag citerades bland annat: 

– De (självutnämnda) ”förståsigpåare” som tror att de stora samhällsbesparingarna kan göras genom att skära ner på eller helt ta bort alla kommunikatörer bör tänka om. Det är enbart populistiskt och dumt.

Och vidare: 

– Vi ser ofta hur kritiken inte alltid är befogad och att tonläget är ovanligt högt. Det är säkert så att alla yrkesgrupper behöver jobba smartare och mer långsiktigt hållbart för att möta morgondagens utmaningar. Det gör vi bäst tillsammans. Att hänga ut enskilda yrken och ställa dem mot varandra löser inte de problem Sverige står inför.

Sveriges Kommunikatörer fortsätter vårt kontinuerliga arbete med att företräda våra medlemmars intressen på olika sätt. I förra veckan besökte jag bland annat - tillsammans med vår styrelseordförande Mårten Lyth - Svenskt Näringsliv för att diskutera kommunikatörens roll och kommunikationens betydelse. 

Sveriges Kommunikatörer samlar ca 5 500 medlemmar och många av dem arbetar inom offentlig sektor med myndighetskommunikation. Hur myndigheter arbetar med kommunikation är naturligtvis en mycket viktig fråga, inte minst i tider då vårt demokratiska samhälle utsätts för påverkanskampanjer och desinformation av olika slag. Medborgardialog, kund- och mediekontakter är direkt avgörande för offentlig och privat verksamhet – speciellt i dagens alltmer digitala och demokratiskt komplicerade samhällsklimat och inte minst för att möta dagens värderingsstyrda konsumenter.

Vi följer också utvecklingen efter det besked som kom början av augusti 2023 - att regeringen ger Statskontoret i uppdrag att kartlägga och analysera vissa delar av myndigheternas informations- och kommunikationsverksamhet. Som intresseorganisation ser Sveriges Kommunikatörer fram emot att kunna bistå Statskontoret med underlag och perspektiv.

Vi står upp för kommunikatörernas viktiga arbete. Kommunikation driver förändring och förflyttar människor, verksamheter och samhälle framåt. 

Caroline Thunved, VD och generalsekreterare Sveriges Kommunikatörer

porträttbild på Caroline Thunved
Caroline Thunved

Caroline Thunved

Generalsekreterare och VD

Telefon: 070-248 74 00

E-post: caroline.thunved@svkom.se