Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Strunta i systemkameran och plocka fram mobilen: så skapar du högkvalitativ video för sociala medier och webb

Allt större del av vår innehållskonsumtion består av videoklipp. Därför är det idag lika viktigt att kunna behärska videoproduktion som text, menar Helena Brunkman, grundare av och creative manager på videoredigeringsappen Clipsk. Här berättar hon om hur du gör för att skapa högkvalitativ video – i mobilen.

Videoproduktion En kvinna med hörlurar filmas med mobiltelefon

För dagens kommunikatörer är videoproduktion ett måste. En färsk studie från Hubspot visar att nästan tre fjärdedelar (72%) av konsumenter föredrar video framför text när det kommer till marknadsföringsbudskap. Helena Brunkman är grundare av videoredigeringsappen Clipsk och leder kurserna Producera mobilfilm och Bli en bättre videoproducent hos Sveriges Kommunikatörer. Hon menar att kunskap inom videoproduktion gör dig som kommunikatör mer attraktiv på arbetsmarknaden.

 

– Om du vill ha de roligaste jobben på arbetsmarknaden är videoproduktion en kompetens som ökar dina chanser avsevärt. Det beror helt enkelt på att i princip alla målgrupper i mycket stor utsträckning inhämtar information via video idag. 

 

I sitt tidigare yrke som videoproducent och projektledare för TV-produktioner såg Helena att det fanns en låg kunskapsnivå bland kommunikatörer om just video. Insikten ledde till att hon tillsammans med Mats Strömqvist grundade Clipsk, en redigeringsapp för video som riktar sig specifikt till kommunikatörer. Helena menar att det ska gå snabbt och enkelt att göra video för att möta målgruppens behov. 

 

– Om folk vill kolla på video så ska man producera video. Sedan är video också viktigt ur ett tillgänglighetsperspektiv. För människor som av olika anledningar har svårt att ta till sig text blir video betydligt enklare, och det är även lättare att ta till sig visuell information för personer som exempelvis inte kan svenska. Myndigheten för digital förvaltning menar att video är ett utmärkt verktyg när man ska följa webbdirektivet.

 

“Tiden är förbi för att lägga stora pengar på proffsfilm”

 

För ett par år sedan var det vanligt att kommunikationsavdelningar betalade tiotusentals kronor för en enda videoproduktion. Med dagens snabba innehållskonsumtion och produktionskrav är detta inte ett alternativ längre, menar Helena. 

 

– Tiden är förbi för att lägga pengar på proffsfilm. Det finns ingen anledning att lägga femtio tusen på en video för dina sociala medier, om du inte ska göra exempelvis snygga och välproducerade reklamfilmer. Om du däremot gör små, korta och relevanta filmer om din verksamhet för sociala medier är det vansinne att ringa in fotografer.

 

Samtidigt är ofta kommunikatörens kunskap inom videoproduktion fylld av både inre och yttre begränsningar. Helena delar några av kommunikatörens vanligaste utmaningar när det kommer till att skapa video:

 

Du krånglar till det för dig själv. Helena har ofta sett kommunikatörer som har köpt in alldeles för avancerade program och svårbegriplig utrustning. Tiden det tar att leta i menyer och lära sig nya verktyg borde istället gå till kreativitet och innehåll. 

 

Du avsätter inte tid för videoproduktion. Att göra en video tar, grovt räknat, mellan en timme och en dag att producera, menar Helena. Under den tiden måste du kunna arbeta koncentrerat och inte bli avbruten med möten och andra uppgifter. 

 

Det finns gatekeepers på jobbet. Helena menar att det ibland finns gatekeepers (grindvaktare på svenska) på jobbet som anser att kommunikatörer inte borde producera video. Dessa personer kan exempelvis vara experter inom videoproduktion som lever efter gamla föreställningar om att video är något komplicerat som tar mycket tid, eller så är det personer som menar att all video måste beställas från byrå.

 

Så gör du för att skapa riktigt bra video: “lev nära målgruppen med örat mot rälsen”

 

För att göra riktigt bra film behöver du först tänka på hur du skapar ett innehåll som målgruppen faktiskt vill ha. Helena menar att ca 75 procent av tiden du lägger på videoproduktion bör gå till att utarbeta själva innehållet.

 

– Du kan aldrig dölja dåligt innehåll med massa animationer och effekter, så om innehållet är risigt kommer ingen vilja titta på det. I början bör du därför fråga dig varför du ska göra filmen och om ditt budskap är relevant för målgruppen. Jag rekommenderar att leva nära målgruppen med örat mot rälsen. Då blir ditt innehåll relevant och du bygger ert varumärke.

 

Helena Brunkmans 5 tips: så skapar du snygg video

 

  • Fråga målgruppen vad de undrar över inom din verksamhet snarare än att bara basunera ut dina egna budskap.
  • Använd din mobiltelefon. Det finns absolut ingen anledning att använda systemkamera för snabba produktioner inom sociala medier och egen webb. 
  • Om du vill slippa filma helt kan du köpa några stockbilder och filmer samt musik. Då kan du sedan koncentrera dig på rolig redigering och grafik.
  • Se till att använda den vanliga kameran och de automatiska inställningarna när du filmar. Det viktigaste är bra ljus och ljud, vilket kan vara svårare att få till. Köp en liten mygga eller två.
  • Redigera filmen i en enkel app, exempelvis i Clipsk som är byggd för just kommunikatörer

 

Vill du lära dig göra snabba och proffsiga videoproduktioner? Helena leder kurserna Producera mobilfilm, Bli en bättre videoproducent - lär dig bild, ljud och ljus och Skapa tio filmer på en dag