Jonas Mauritzson arbetar som specialist inom jobbsökning på TRR Trygghetsrådet, en organisation som erbjuder stöd och hjälp till personer som står inför uppsägning eller omställning på den privata arbetsmarknaden. Genom olika former av coachning, utbildning och karriärvägledning underlättar TRR processen med att hitta nya jobbmöjligheter och komma vidare i karriären.
– Min roll är att säkerställa att vårt stöd håller hög kvalitet. Det betyder att jag och mina kollegor är uppsjungna och insatta i frågor som: Hur söker man jobb idag? Vad ska man tänka på? Hur ska man skriva CV?
Varsel och uppsägningar ökade under 2023
På TRR har de sett att antalet varsel och uppsägningar ökade markant under 2023.
– Vi ser fortfarande en ökning så här i början av 2024. När vi summerade statistiken för 2023 så kunde vi konstatera att vi hade dubbelt så många som fick stöd av oss under 2023 som under 2022.
Jonas påpekar att trots den betydande mängden varsel och uppsägningar finns även en stor efterfrågan på arbetskraft och kompetens.
– Det vi kallar för omställningstid har minskat. Det vill säga tiden från det att man blev uppsagd till att man hittar ett nytt jobb. Den är rekordlåg. Tidigare har det normalt legat på sju, åtta månader. Nu är det fem månader i snitt. Många har blivit uppsagda, men det finns samtidigt fortfarande en efterfrågan på arbetsmarknaden.
Jonas förklarar att genom att vara proaktiv kan man snabbare hitta ny sysselsättning. Det kan innebära att man söker ett nytt jobb, tar upp studier för att förbättra sin kompetens och möta arbetsmarknadens krav eller starta eget företag.
Vad kan du göra för att stärka din kompetens?
– Det är en tuff arbetsmarknad men det finns en efterfrågan på kompetens. Man behöver ställa sig frågan ”vad kan jag göra för att stärka min kompetens på framtidens arbetsmarknad?”
Jonas är övertygad om att framtida kommunikatörer kommer att dra nytta av att förstå hur artificiell intelligens fungerar och hur man effektivt kan integrera och utnyttja AI i sitt kommunikationsarbete.
– Jag är kommunikatör själv i grunden. När smartphones slog igenom och sociala medier blev en allt större grej mötte jag kommunikatörer som sa ”det har jag inte tid att sätta mig in i”. Nu är vi i en ny situation där AI slår igenom och kommunikatörerna måste ta grepp om vad det innebär. Hur kan vi använda det här på ett smart sätt i vårt arbete? Det finns absolut anledning att vara försiktig, men du kan inte vara så rädd så att du inte vågar prova.
Utnyttja potentialen och möjligheterna med AI
Nyckeln är att inte alltid lita på AI, menar Jonas. Det man ska fokusera på är att kombinera sin kompetens med AI för att bli bättre.
– Det är bättre att säga ”åh vad spännande! Hur kan jag använda det här för att bli än bättre på mitt jobb?” De som tänker på det sättet är de som kommer att bli efterfrågade. Inte de som duckar och säger ”det här blir nog jobbigt”.
Genom att utvecklas och utbilda sig inom AI visar du att du är intresserade av att lära dig något nytt. Arbetsgivare är intresserade av den nyfikenheten och drivkraften, påminner Jonas.
– En kommunikatör som inte har provat att använda ChatGPT eller har förståelse för hur AI-genererade bilder kan påverka kommunikationen tror jag hamnar lite på efterkälken. Så uppmaningen är: lär dig att använda den nya tekniken för att förstärka din position som kommunikatör.
Här kan du ta del av TRR:s statistik.
Vill du läsa mer om att utvecklas i karriären som kommunikatör?
Så ser löneutvecklingen ut inom kommunikationsbranschen
Det händer mycket inom kommunikationsbranschen.

Därför är kompetensutveckling nyckeln i löneförhandlingar: ”Mer attraktiv på arbetsmarknaden”
Framtidens kommunikatör besitter digitala kunskaper och satsar på samarbete.

Det ska du tänka på inför din löneförhandling: ”Att vara förberedd är avgörande”
Att navigera en löneförhandling framgångsrikt handlar om att vara väl förberedd, förstå sitt värde, och effektivt kommunicera detta värde.
