Sveriges Kommunikatörer

Så undviker du 4 vanliga misstag som gör din webbplats mindre tillgänglig

Webben ska vara tillgänglig för alla. Enligt en undersökning från Funka når dock många webbplatser inte upp till kraven för digital tillgänglighet. Vi har kartlagt de vanligaste missarna – och hur du kan säkerställa att din webbplats är inkluderande för alla.

Lästid: 4 minuterPublicerad: 

Lagen om digital tillgänglighet inkluderar bara offentliga aktörer, men är ett ideal som alla organisationer borde sträva efter oavsett sektor. Enligt statistik från WHO har ungefär 15 procent av befolkningen en funktionsnedsättning. Detta är dock lågt räknat, och mörkertalet är förmodligen betydligt högre då alla inte har fått en diagnos. Funka är ett privatägt bolag som arbetar med digital tillgänglighet, och publicerade förra året resultatet från sin inkluderingsbarometer. Undersökningen omfattade uppemot tvåtusen webbplatser inom offentlig sektor, där endast sju klarade de utvalda testerna. Vi har tittat närmare på resultaten från Funkas undersökning, och tagit fram tips för hur du kan göra för att skapa en tillgänglig webbplats enligt de internationella riktlinjerna WCAG.

Misstag 1: Fel filformat kan exkludera blinda användare

Enligt Funkas inkluderingsbarometer exkluderade hela 85 procent av webbplatserna blinda användare. Blinda webbesökare använder sig ofta av en skärmläsare. Den läser inte från skärmen som namnet antyder, utan fungerar som en vanlig webbläsare – men istället för att omvandla html-kod till visuell information gör den om det till text, som sedan läses upp för användaren. När andra dokumentformat används, såsom PDF, kan inte alla skärmläsare tolka texten. 

Vad du kan göra

För att inkludera användare som använder en skärmläsare rekommenderas det att information på webbplatser i första hand ska publiceras i html eller xhtml, och inte PDF eller andra dokumenttyper. Om du har längre dokument i pdf-format, såsom blanketter eller rapporter, bör du informera användaren om vilken programvara som kan användas för filerna ur en tillgänglighetssynpunkt. Om du vill använda pdf bör du även skapa filerna från välstrukturerade källdokument och med rätt verktyg, så att skärmläsaren exempelvis kan tolka texten i rätt ordning.

Misstag 2: Webbplatsen motsvarar inte användarens kognitiva förmågor

Hela 96 procent av webbplatserna i Funkas i inkluderingsbarometer exkluderade användare med kognitiva nedsättningar. Det innebär att användare som exempelvis har nedsättningar när det kommer till språk, problemlösning, koncentration eller simultanförmåga exkluderas. Personer med kognitiv nedsättning som grupp är väldigt bred, och innehåller många variationer. 

Vad du kan göra

Utifrån en tillgänglighetssynpunkt rekommenderar webbriktlinjerna ett begripligt och klart språk. Detta innebär att samma budskap presenteras på olika sätt – genom tal, text eller bild. Webbplatsen bör också rensas från onödiga distraktioner, såsom vissa ljud eller animationer. Se också till att det finns tydliga felmeddelanden, och att användaren alltid kan ångra eller gå tillbaka på webbplatsen när något har blivit fel.

Misstag 3: Otydlig kontrast och textstorlek exkluderar personer med synnedsättning 

Enligt Funkas barometer exkluderade 98,7 procent av webbplatserna användare med synnedsättningar. För en användare med nedsatt syn är ett av de vanligaste problemen att urskilja visuellt material som har svaga kontraster eller icke-flexibel förstoring. 

Vad du kan göra

Se över om text och bild på din webbplats skiljer sig visuellt tydligt från bakgrundsfärgen, annars bör du öka kontrasterna. Samma sak gäller med text som är skriven över en bild. Se även över att din webbplats stöder inzoomning, utan att innehåll hamnar utanför skärmen. Om din webbplats innehåller mycket bildmaterial så ska det finnas en tillhörande beskrivande bildtext. 

Misstag 4: Rörlig bild saknar textalternativ för personer med hörselnedsättningar

Om din organisation producerar mycket video bör du som kommunikatör vara medveten om riktlinjerna för personer som har svårare att ta del av talad information. Idag är dock tillgång till god visuell information eller tolktjänst ingen självklarhet, enligt Hörselskadades Riksförbund

Vad du kan göra

En tumregel är att allt innehåll som inte är text ska finnas beskrivet i text, det vill säga att om en inspelning enbart består av video eller ljud ska det finnas textade alternativ. All inspelad rörlig media samt direktsändningar ska även ha undertexter som är lätta att ta del av och aktivera. Glöm inte att även inkludera kontextuella ljud i texten, exempelvis om en hund skäller eller om musik spelas. 

Checklista för dig som vill göra din webbplats mer inkluderande

Baskraven för vad din organisation ska följa finns nedtecknade i de internationella riktlinjerna för digital tillgänglighet, WCAG, som är en förkortning av Web Content Accessibility Guidelines. Alla offentliga organisationer ska minst uppnå nivå AA, som är grunden för tillgänglighetskraven på EU-nivå. Det är dock rekommenderat att uppfylla den högsta ambitionsnivån, AAA.


WCAG är skrivna på engelska, men AA-nivån finns översatt till svenska med förenklade beskrivningar, illustrationer och tydliga exempel här. De finns också nedtecknade som checklista här.