De flesta har en relativt bra grundförståelse för hur sociala medier fungerar, men många kommunikatörer står handfallna när det gäller att strategiskt optimera sina kanaler. Det finns en uppsjö med riktlinjer och tips för hur du går tillväga för att skapa högre engagemang – men Christina Norling, digital strateg och kursledare för Optimera dina sociala medier, menar att det bästa du kan göra är att titta inåt.
– Jag är för att man skapar sin egna best practice, eftersom alla organisationer ser olika ut och därför har olika behov av sina sociala medier. Det som andra säger är “det bästa sättet” kanske inte alltid fungerar för just dig. Istället för att stirra dig blind på hur andra gör kan du istället jämföra inom den egna organisationen över tid, och dra lärdomar därifrån.
4 steg för att optimera innehållet i sociala medier
För att optimera dina sociala kanaler menar alltså Christina att du ska utgå från dig själv. Det börjar med en analytisk process, där du formulerar mätbara hypoteser och uppföljning. Christina delar med sig av hur de stegen kan se ut:
Steg 1: Tänk efter ordentligt och sätt därefter upp ett fåtal viktiga KPI:er kopplade till verksamhetsmålen. Utifrån det ska du mäta din utveckling över tid. Utnyttja de mätpunkter som finns tillgängliga i dina kanaler.
Steg 2: När du mätt resultaten under en tid kan du börja formulera hypoteser kring vad du vill testa för att optimera just dina kanaler, och sedan se om det fick önskad effekt. Det är viktigt att du formulerar hypoteser innan du testar dem, det skapar en struktur och ett mer strategiskt arbetssätt.
Steg 3: Fastna inte i kvantitet när det kommer till exempel länklick, utan titta också på kvaliteten på klicken. I analysverktyg som Google Analytics kan du se hur användare som drivs till din hemsida via dina sociala medier faktiskt beter sig – stannar läsaren länge på sidan och tar del av innehållet, eller stänger dem ner direkt?
Steg 4: Fokusera på hur du kan utveckla dina sociala medier utifrån din data. Om du ser att något fungerar extra bra, tex. ett visst format, plattform eller innehållstyp, ska du fundera på hur du kan utveckla det och göra mer av vad som fungerar.
När du har det strukturerade tänket i det dagliga arbetet med sociala medier kommer insikterna naturligt, och du har dessutom avgränsat vilka värden som är viktiga kopplade till den övergripande kommunikationsplanen.
Anpassa dina budskap efter rätt plattform
För att skapa så bra och engagerande innehåll som möjligt ska du fundera på hur du bäst anpassar dina budskap till rätt kanal. För att avgöra vilken plattform som passar bäst menar Christina att du ska prioritera var målgruppen finns.
– Om du har det i åtanke blir det lättare att sålla när det kommer nya plattformar. Många tror att de måste hoppa på alla trender och nya plattformar, men det kan vara bättre att sitta still i båten och utvärdera om det är något som passar er organisation först, om ni har tid och resurser att ta er an en ny plattform.
Christina menar att ett vanligt misstag är att man försöker trycka ihop för mycket information i samma inlägg.
– Då skapar du inlägg utan mottagaren i åtanke. Istället för att tänka på användaren fokuserar du på vad du själv vill kommunicera, men är det verkligen intressant för målgruppen?
Christinas fem tips: så ska du tänka när du anpassar budskap efter sociala medier
1: Tänk på det tekniska
Fundera på hur den specifika plattformen fungerar och hur målgruppen använder den. Om det exempelvis är mycket mobilanvändare måste du se till att ditt innehåll är anpassat för att ses i mobilen. Kolla även så att ditt innehåll fungerar både i stående och horisontellt läge.
2: Maximera den klickbara ytan
När du kombinerar text och bildelement bör både text och bild vara klickbar – både för att driva trafik men också för att göra innehållet mer tillgängligt. Fundera på om dina bilder och texter är lockande för målgruppen, och utvärdera detta kontinuerligt. Var inte rädd för att experimentera!
3: Skapa ett lockande flöde
Du kan se på sitt flöde på samma sätt som du ser på din grafiska profil eller webbsida. Flödet är ett skyltfönster, och därför är det är viktigt att det finns en röd tråd. Tänk både på inläggen som en del av ett större sammanhang, och se till att tonaliteten är genomgående för alla poster. Det är dock också viktigt att alla inlägg kan stå för sig själva i flödet.
4: Målgruppsanpassa
När du skapar ett inlägg ska du alltid ha en mottagare i åtanke. Här är det stor skillnad om du postar organiskt eller gör annonser. Om du postar organiskt når du oftast bara ut till de som följer dig, exempelvis anställda och kunder. Med annonser kan du dock nå ut bredare och målgruppsanpassa mer.
5: Tänk utanför boxen
Ofta fastnar organisationer för mycket i det materialet man har. Om du exempelvis använder mycket stock photos på hemsidan så kommer du förmodligen även att använda dessa i annonserna. Då glömmer du dock bort att många andra gör detsamma, vilket kommer göra det svårt att stå ut i flödet. Istället för att titta på hur dina konkurrenter gör kan du låta dig inspireras av företag i andra branscher.
Sociala medier: med kontexten i bakhuvudet
Förståelsen för hur sociala medier fungerat har ökat drastiskt de senaste 10 åren och fortsätter bara att öka. De flesta organisationer idag har ett strategiskt tänk gällande sina kanaler. Samtidigt gäller det att ha pulsen på omvärlden.
– Man ska alltid komma ihåg att sociala medier är just sociala. Om det händer det något i omvärlden måste du ha den kontexten i åtanke. När stora saker händer i världen går det inte bara att låtsas som att det regnar. Samma sak gäller om din organisation hamnar i blåsväder, då kanske du måste pausa dina annonser och fundera på en ordentlig strategi.
I framtiden ser Christina att integritetsfrågan blir allt viktigare, där uppföljning och hantering av data är något som alla organisationer måste fundera över.
– Vi som marknadsförare och kommunikatörer kommer definitivt att behöva anpassa oss och vara beredda på förändring. Mycket förändras och utvecklas gällande lagar och riktlinjer kring datahantering, inkludering och användarintegritet för sociala medier och aktörer inom techbranschen generellt. Även om det ur ett marknadsföringsperspektiv kan vara utmanande är det en hälsosam och nödvändig utveckling.
Vill du fördjupa dina kunskaper? Utforska kursen Optimera dina sociala medier – skapa rätt budskap i rätt format.