Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Så får du ditt första kommunikationsjobb: “Ta reda på så mycket som möjligt”

Att söka ditt första kommunikationsjobb kan vara en spännande men även utmanande process. Hur imponerar du på din potentiella arbetsgivare? Mathias Wellström, en av grundarna av rekryteringsbyrån Trib, ger tips till dig som är i början av karriären och letar efter det första steget in i arbetslivet.

En kvinna som pratar med en man och en kvinna. De skakar hand.

Att söka sitt första jobb är inte helt enkelt, men ta vara på att du bidrar med nya perspektiv och idéer, menar Mathias. Det är nämligen ofta den typen av kompetenser som efterfrågas hos de mer juniora kollegorna.

Flexibilitet, viljan att utvecklas, energi. Men att du också representerar nya modeller, kunskaper och perspektiv.

En vanlig fundering bland jobbsökande är om du kan söka ett jobb där du inte uppfyller alla krav och preferenser. Och det kan du, menar Mathias.

– Tänk logiskt. Alla kan inte allt. Och i slutändan anställer man inte enbart kunskap, utan även energi, personlighet, intresse och ambition. Helst ska man “klicka”.

Första arbetsintervjun: Det ska du tänka på

– Kom i tid, klä dig bekvämt, don't overdo it! Och var påläst. Tag reda på så mycket som möjligt. Och försök sätta dig in i hur det skulle vara att arbeta på företaget. Vem du är då, vad du gör och hur du löser dina uppgifter.

Det är viktigt att vara ödmjuk, men ha samtidigt i åtanke att varken du eller arbetsgivaren har all makt i situationen, säger Mathias.

– Mötet är lika mycket till för båda parter. Jag brukar säga att det är som en (första) date.

För att ha en framgångsrik intervju ska du vara tydlig, kortfattad, frågvis och intressant, anser Mathias. Förmedla varför du är intresserad, och framförallt varför de ska välja just dig. Men även vad de får, förutom det som står på kravlistan.

– Tveka aldrig med att påstå att du kan något. Men att sen berätta att du alltid kan bli bättre. Dina frågor är viktiga, att ha funderat igenom vilka som ska ställas, här kan du verkligen på ett enkelt sätt sätta ribban på rätt höjd.

Tips för att utvecklas i början av sin kommunikationskarriär

För att utvecklas tidigt i sin karriär menar Mathias att det är viktigt att vara frågvis, kunskapssökande och proaktiv.

– Att du håller dig ajour med “det senaste”, att du är “först på jobbet”, att du tränar på allt du behöver förbättra, att du snabbt skapar dig ett nätverk runt omkring dig, som kan vara stöttande och stärkande. Att du aldrig slutar utmana dig själv.