Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Så blir du en bättre chef och ledare – 3 insikter

Hur är man egentligen en bra chef? Att vara chef idag handlar inte om att ha en autoritär bestämmanderätt. Det handlar om att kommunicera, skapa psykologisk trygghet och utveckla din kunskap. Under ett webbinarium med Sveriges Kommunikatörer berättade ledarskapsutvecklarna Malin Wranding och Eva Willstrand hur du kan bli en ledare som andra ser upp till. Här är tre insikter!

Fyra kvinnor som sitter i ett rum med stora fönster och diskuterar.
 

Det börjar med dig själv

Genom att prioritera ditt välmående skapar du en stark grund för att inspirera, vara autentisk samt engagera och motivera andra på jobbet. Att ha självinsikt och en god förståelse för dig själv som människa gör dig till en bättre ledare. I kursen “Ledarskap + kommunikation = sant”, som Malin och Eva leder, genomförs en 360-analys av ditt nuvarande ledarskap. Resultatet presenteras för dig under utbildningen och ligger till grund för din ledarskapsutveckling och beteendeförändringar.

Ledarskap är ingen “quick fix” – det är ett långsiktigt arbete

Många ledare idag vet hur man ska vara en bra ledare i praktiken. Men om det inte skapas tillfällen för att öva finns det en risk att det inte genomsyrar verksamheten. Därför är det viktigt att skapa en trygg miljö för medarbetare att ge feedback om hur de upplever dig som ledare. Ställ frågor till dina kollegor och medarbetare om hur de mår, hur du kan vara ett stöd och vad de har för utmaningar. Genom att ställa dessa frågor visar du att du är närvarande och att du ser dina kollegor och medarbetare. Bygg vidare på din kunskap kontinuerligt så du hela tiden ger dig själv de bästa förutsättningarna för att växa i din ledarroll.

Chef, ledare, förebild

Du bygger ditt varumärke inifrån, därför är det väldigt viktigt att ha en stadig grund för att det ska upplevas autentiskt utifrån. 

Alla kan kommunicera men att kommunicera med medvetenhet för att skapa rätt effekt, stämning och kraft gör dig till en bra ledare, säger Eva.