Sveriges Kommunikatörer

Podcastproduktion 

Lästid: 6 minuterPublicerad: 

1. Introduktion till podcastproduktion  

Vad är en podcast? 

En podcast är i grunden en ljudserie som ofta släpps regelbundet och kan lyssnas på via streamingtjänster eller nedladdning. Egentligen kan man säga att det är en distributionskanal för ljud som kan fyllas med vilket innehåll som helst. 

Det finns flera olika typer av poddar, såsom nyhets- och faktabaserade poddar, dokumentärer, sportpoddar, underhållningspoddar, med mera. 

Varför ska man göra en podcast? 

En podcasts kan skapa en djupare relation med publiken genom regelbundet innehåll och personligt engagemang. Podcasts erbjuder lyssnaren en möjlighet att fördjupa sig i ämnen och ge exklusivt eller fördjupande innehåll som kan bygga starka relationer till ett varumärke eller en person. 

Podcasts är utmärkt som kompletterande kanal till befintliga kommunikationsstrategier – till exempel för att stärka varumärkesidentiteten, förmedla en berättelse eller positionera sig som en expert inom ett område.  

Exempel:  

  1. Tele2 lanserade podcastserien Internetpionjärerna, som berättar om Sveriges uppkoppling till internet och hur Tele2 har varit en drivande kraft i utvecklingen från 90-talet till 5G-eran. Genom detta projekt kunde Tele2 visa sin roll som teknologisk pionjär och förmedla sina värderingar på ett intimt och genuint sätt. 
  1. Kia samarbetade med flera kända poddprofiler för att skapa Soundscape Test Drive, där lyssnarna fick en 3D-ljudupplevelse som simulerade en provkörning av den nya Kia EV9. Kampanjen var både innovativ och uppslukande, och hjälpte Kia att etablera sig som ett ledande varumärke inom elbilar. 
  1. Tradera blev en självklar del av Alex och Sigges podcast, där de på ett humoristiskt sätt integrerade Traderas tjänster i avsnitten. Detta samarbete visade hur relevant och naturlig varumärkesintegrering kan bidra till att skapa en starkare koppling till lyssnarna. 

Att kunna svara på frågan varför man ska göra en podcast är jätteviktigt. Vad svaret är kan däremot variera. Jag har jobbat med en podcast vars programledare tyckte att den största vinsten var att hen hade en orsak att kontakta relevanta människor i sin bransch och fick tillfälle att spendera någon timme tillsammans med dom och fråga massa frågor i samband med podden. Och på så sätt utöka sitt nätverk.  

Det låter inte så mycket om det är 20 personer som lyssnar på Podcasten varje gång det släpps ett avsnitt.  Men är det en mycket viktig grupp av dina kunder så kan det vara oerhört värdefullt att vara i deras öron och ha deras uppmärksamhet regelbundet! 

2. Planering och innehållsstrategi  

Definiera mål och målgrupp 

  • Vad är syftet med podcasten? Är det att informera, underhålla, skapa engagemang, stärka varumärket eller bygga expertis inom ett område? Det är viktigt att varje avsnitt knyter an till detta syfte. 
  • Vilken målgrupp riktar vi oss till? Definiera lyssnarnas intressen, demografi och behov. Förståelsen för målgruppen hjälper till att forma både innehållet och tonen. 

Innehållsstrategi och format 

När målet och målgruppen är tydligt definierade är det dags att skapa en innehållsstrategi och välja rätt format för podcasten. Det finns olika typer av format: 

  • Intervjuformat: En av de vanligaste typerna, där en eller flera gäster intervjuas. 
  • Berättande format: En sammanhängande historia som kan vara både dokumentär och fiktiv. 
  • Paneldiskussioner: Samtal mellan flera personer om ett specifikt ämne. 
  • Soloformat: Där en person talar eller berättar en historia. 

Till alla formaten kan man variera med att använda sig av mediaklipp från nyheter och liknande.  

Det kan även vara effektivt med en ”faktaruta” – en ytterligare röst som listar och lyfter fakta. 

Det är viktigt att välja ett format som passar både innehållet och målgruppen. Det är även viktigt att man strukturerar avsnitten, till exempel genom att ha en tydlig inledning, ett huvudsegment och en avslutning eller sammanfattning. När man satt ett bra format är det något man med fördel återanvänder i många avsnitt. 

3. Teknik och inspelning (video)

4. Redigering och ljuddesign  

5. Publicering och marknadsföring  

Podcastplattform: 

För att kunna publicera en podcast behöver man en plattform. 

Det är på plattformen du laddar upp din ljudfil, bilder och texter. Sedan delas avsnittet med ett RSS- flöde till alla platser där poddar finns. 

När du publicerar ditt första avsnitt måste du dirigera din RSS- ström för att distribuera podcasten till de stora plattformarna som Spotify, Apple Podcasts och Google Podcasts. När det är gjort kommer podcasten finnas där poddar finns så fort du publicerar ett nytt avsnitt. 

  • Publicering av avsnitt:  Ladda upp ett nytt avsnitt, fyll i metadata (titel, beskrivning, avsnittsnummer och liknande), och ladda upp en omslagsbild. Fundera också på vikten av att optimera titel och beskrivning för att öka synligheten. 
  • Använd sociala medier effektivt: Skapa engagemang och marknadsför ditt innehåll genom sociala medier som Instagram, LinkedIn, Twitter och Facebook. Passa på att filma en kort stund när ni spelar in för att kunna publicera på sociala medier. Ta citat ur podden och gör så kallat audiogram för att publicera på sociala medier i samband med släpp av nya avsnitt. 

Det är klokt att göra en strategi för hur man ska använda sociala medier och hur ofta. Beroende på vad målet med podcasten är och vem som ska lyssna? Det är även viktigt att bestämma vem som ska ha ansvaret för att det skapas material för sociala medier då det som bekant är något som inte bara händer. 

Analys och uppföljning 

Var noga med att analysera lyssnandet. De olika plattformarna har olika typer av analys.  Beroende av vad som är viktigt för er får ni ta fram egna nyckeltal som ni bör hålla koll på. Antal lyssningar, retention rate (hur länge lyssnarna stannar), och demografisk data. Detta hjälper er att förstå hur ni ska optimera framtida avsnitt och marknadsföringsstrategier. 

6. Avslutning och sammanfattning: 

  • Planering: Betona vikten av att ha tydliga mål och förstå sin målgrupp för att skapa relevant innehåll. 
  • Inspelning: Påminn om grundläggande tekniska aspekter, som mikrofonplacering och inspelningsmiljö, för att få bra ljudkvalitet. 
  • Redigering: Lyfta fram nyckelfärdigheterna inom redigering och ljuddesign, och hur dessa påverkar den övergripande ljudupplevelsen. 
  • Publicering och marknadsföring: Betona vikten av att välja rätt distributionskanaler och marknadsföringsstrategier för att nå lyssnare effektivt. 

Om experten: Jens Back är ljudproducent med en lång erfarenhet av att skapa ljud i olika format, numera mest som podcasts. 

Med en bakgrund som rockmusiker och musikproducent har han utvecklat en djup förståelse för både det tekniska hantverket och det kreativa berättandet bakom ljudproduktion. Tillsammans med sin fru Lina har han grundat och driver sedan 2014  Straydog Studios, en produktionsstudio som hjälper företag och organisationer att kommunicera genom högkvalitativa ljudproduktioner – från poddar och radioreklam till andra mer innovativa ljudprojekt.