Ökad digitalisering och ny teknologi – så hittar du ditt lugn i tech-stressen
Känner du dig överväldigad av all teknologisk förändring? Du är inte ensam. Maths Lundgren är programledare för Sveriges Kommunikatörers nya managementprogram Communication Executives Program – technology, business and leadership . Han menar att många kommunikatörer upplever att den teknologiska utvecklingen är stressande, och att det enda riktiga botemedlet är att kunskap.
Den händer mycket inom teknologisk utveckling, och det är lätt att känna sig stressad – speciellt när vi ser exempel på hur andra företag använder sig av VR, AR eller AI. Detta skapar en känsla av att andra befinner sig i framkanten av den teknologiska utvecklingen. Maths Lundgren menar att detta inte riktigt stämmer. Han menar vidare att stressen i många fall kommer från okunskap, och att mycket av den nya teknologin inte ens är relevant för många organisationer.
– De här frågorna är väldigt aktuella och viktiga just nu. Det händer mycket inom teknologi, affärsutveckling och hållbarhet. Vi vill hjälpa kommunikatörer och ledare att få en grundläggande förståelse för vad som är relevant för just dig och hur du kan applicera det. Idag är utbudet enormt, du kan inte lära dig allt och du kan inte applicera allt. Du måste sålla information för att kunna avgöra vilken nytta viss teknologi har för din organisation.
Maths menar vidare att mycket av det som skrivs om teknologi är journalistik som syftar att fånga ditt intresse eller reklam med budskapet att stressa dig. Det som är viktigt är istället att skapa förståelse för framtidens arbetssätt och teknologi. Men väldigt få organisationer kan på egen hand applicera exempelvis AI.
– Under programmet vill vi å ena sidan lyfta fram dessa viktiga frågor, men också tona ned det som många gånger bara är en hype. Min roll som forskare och programledare är att sprida kunskap och att lära deltagarna att förhålla sig till det vi upplever vara överväldigande och stökigt. Syftet med programmet är att göra det hela mindre skrämmande och stressande.
Maths berättar att det snarare är viktigt att uppmuntra nyfikenhet, föra samtal om nya arbetssätt och dela erfarenheter med andra i samma situation. På så sätt lär du dig att sortera bland informationen och hitta balans.
– En av de största utmaningarna är att vi blir stressade av allt nytt som poppar upp: kryptovalutor, cyberhot, AI, big data och så vidare. Sammantaget blir allt det där överväldigande, och det gäller att hitta ett lugn och en balans i den teknologiska utvecklingen. Du ska vara nyfiken, inte uppstressad!
Framtiden och cybersäkerhet: “Som kommunikatör måste du vara bättre än gemene man”
Många kommunikatörer använder AI utan att riktigt veta om det. Du arbetar förmodligen med verktyg som databaser, att göra mätningar och analyser, att rikta kommunikation och få respons för hur långt din kommunikation har nått. Maths menar att det är viktigt att förstå hur de vardagliga algoritmerna fungerar. Han menar också att fejkade nyheter och brist på cybersäkerhet kan utgöra hot mot din verksamhet, exempelvis kan din organisations system bli hackade och låsta där du utlovas att få tillbaka informationen i utbyte mot en lösensumma.
– Utvecklingen går i riktning mot att det mycket snart kommer att vara nästan omöjligt att avgöra vad som är sant eller falskt. Här måste du som kommunikatör vara bättre än gemene man för att kunna skydda verksamheten mot cyberhot och ha beredskap för vad du kan göra om det drabbar dig.
Sveriges Kommunikatörers nya managementprogram Communication Executives Program – technology, business and leadership kombinerar teknologisk utveckling, affärsutveckling, kommunikation och ledarskap. Programmet är ett samarbete med KTH Executive School, där du som deltagare får nya insikter och perspektiv. Vill du öka din förståelse och kompetens inom teknologi, affärsutveckling, ledarskap och kommunikation och ligga i framkant inom digital utveckling? Läs mer om programmet här!