– Jag kunde inte hitta några andra undersökningar som fokuserar på intern kommunikation, så jag bestämde mig för att göra en själv, säger Åsa om sin nya rapport, Internkommunikationsrapporten 2024. Rapporten undersöker hur branschen hanterar och arbetar med intern kommunikation.
Åsa intervjuade 50 kommunikationschefer och frågade dem om deras arbete med intern kommunikation. Hon märkte att oavsett om det var 100, 1000 eller 10 000 medarbetare i organisationen, så mötte de ofta liknande utmaningar kring den interna kommunikatikonen.
– Min drivkraft med rapporten är att få fler att se värdet av intern kommunikation. Jag vill bredda synen. Jag tycker personligen att det fortfarande är många som likställer det med informationsspridning eller endast tänker på intranätet.
“Enorm potential i att satsa på intern kommunikation”
Många framgångsrika företag vet att engagemang, förtroende och kommunikativa ledare är helt avgörande för att lyckas, menar Åsa. Inte minst i osäkra tider.
– Med den höga förändringstakten, och knivkskarpa konkurrensen om kompetensen blir det extra viktigt att satsa på intern kommunikation, både för att hantera förändring och attrahera och behålla personal.
Under sin karriär har Åsas intresse för intern kommunikation bara vuxit, särskilt när hon har sett vilken betydande påverkan och förändring det kan medföra.
– Det blir ofta nedprioriterat, andra kommunikationsområden får ofta mer uppmärksamhet medan den interna kommunikationen inte får lika mycket fokus. Jag hoppas att min rapport kan visa hur betydelsefullt det är.
Hur når man ut till hela verksamheten?
Åsa berättar att många i rapporten uttrycker att ledningen inte inser värdet av intern kommunikation.
– Vi är skickliga på att skapa budskap och planera kommunikationsstrategier, men när det gäller att se övergripande syften och mål för internkommunikation och att koppla internkommunikationen till verksamhetsplanerna, där ser jag en brist. Det handlar om att styra verksamheten, följa upp och säkerställa att insatserna ger önskad effekt, förklarar Åsa.
Många uttryckte att det var svårt att nå ut till alla medarbetare. Under de senaste åren har vi satsat mycket på digitala lösningar, men det finns många yrkesgrupper som inte arbetar vid en dator – hur når man dem?
– Många landar i att chefen är en otroligt viktig kommunikationskanal, det har väl nästan varit lite fult att säga att chefen är en kommunikationskanal, men samtidigt är de jätteviktiga bärare av kommunikationen.
I rapporten uppgav 40 procent att de har konkreta planer på att förbättra chefernas kommunikation under 2024, något som Åsa anser är ett stort steg i rätt riktning.
“Vi måste stå upp för den interna kommunikationen”
– Vänta inte på att få ett tydligt uppdrag, utan kliv fram och formulera syfte och mål på egen hand.
Om du vill förbättra den interna kommunikationen föreslår Åsa att du börjar med att börja smått och bygga upp goda exempel som du kan använda för att ta arbetet till nästa nivå.
– Jag hoppas också att vi kan ta nästa steg i vårt samarbete med HR-funktionen och aktivt arbeta med ledarskapet tillsammans. Det allra viktigaste är att vi har modet att prioritera den interna kommunikationen så att den får en större roll i vår kommunikationsstrategi.
5 insikter från Internkommunikationsrapporten 2024
- 66 % av kommunikationsavdelningarna saknar ett tydligt syfte och mål med intern kommunikation.
- Synen på intern kommunikation är under förändring, men det tar tid.
- 62 % av organisationerna har medarbetare med ingen eller begränsad tillgång till dator och/eller jobbmobil.
- Chefers kommunikation får allt mer fokus – för att nå alla och skapa engagemang.
- Externa sociala medier blir viktigare för intern kommunikation.
Ta del av Åsas presentation här!