Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Nu kan du fråga copywritern!

Nu kan du som är medlem i Sveriges Kommunikatörer ställa dina frågor om skrivande och text till vår expert Mattias Åkerberg. Med Fråga Copywritern sätter vi fokus på att utveckla skrivandet och kommunicera med större effekt. 

Mattias Åkerberg, Sveriges Kommunikatörers copywriterexpert

Hej Mattias! Vi är så glada att få lansera frågespalten Fråga Copywritern tillsammans med dig. Berätta mer om dig själv, vem är du och vad jobbar du med?

-Jag heter Mattias och har jobbat som copywriter och författare i 15 år. Det blir bara roligare för varje år. Jag utbildar och gör uppdrag inom copywriting. Utanför jobbet: min familj och jag bor på Kållandsö utanför Lidköping, och vi har en huskydoodle-valp som heter Milou. Det bästa jag vet är hasselnötschoklad och att ströva i skogen. 

 

Hur kom det sig att du började skriva? Vad har du gjort tidigare i din karriär?

Jag började skriva eftersom orden var det bästa sättet för mig att uttrycka mig. Så va det närjag var 12 år och så är det nu när jag är 40. Det går att leka med orden, stuva om och putsa (fast inte putsa för mycket). Jag är utbildad kommuniktör, och sökte mig efter högskolan till reklamskola och reklambranschen. Jag har jobbat som copywriter på en stor reklambyrå, och valde runt 2010 att starta eget företag. Det ångrar jag inte en sekund.

 

Vad är det vanligaste misstaget vi kommunikatörer gör när vi skriver?

1) Vi skriver för trist och för mycket inifrån-och-ut.

2) Vi verkar rädda för att tydligt uppmana läsaren att göra något specifikt. Lösningen är rätt enkel: skriv om sådant som din läsare bryr sig om, och berätta tydligt vad du önskar att hon gör (som en call-to-action).

 

Vilken typ av frågor kan man ställa till Fråga copywritern?

-Ställ frågor om att skriva påverkande och guidande. Det kan handla om copywriting, UX-writing och content writing. Då svarar jag supergärna och delar generöst med mig av tankar och tips. Småaktiga språkfrågor som lätt ger upphov till hätska diskussioner däremot, sådana är jag ointresserad av att besvara. Jag ser fram emot massor av roliga, kloka och intressanta frågor från landets kommunikatörer! 

 

Om frågespalten Fråga Copywritern

Du som är medlem är välkommen att skicka dina frågor till medlem@svkom.se. Märk ditt mejl med "Fråga copywritern". Utvalda svar kommer att publiceras i nyhetsbrevet och samlas i en levande guide under Fråga copywritern på webben. Håll utkik!

 

Fråga copywritern finns till för dig som är medlem i Sveriges Kommunikatörer. Inte medlem än? Bli det du också!

 

Vill du lära dig mer redan nu? Missa inte Mattias Åkerbergs webbinarium Skriv bättre! 3 stora missar som kommunikatörer gör den 30 augusti, och kurs Skriv bättre copy och content