Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

”Nu har vi en unik chans att lära oss om vår inre motivation”

Vid distansarbete får vi en möjlighet att öva vår egen disciplin, hitta vår motivation och mejsla fram vårt fokus. Det är en stor vinst med Coronakrisen, menar Britta Bylander mindfulnessinstruktör och ledarskapscoach. Britta håller också i kursen Utveckla ditt självledarskap och bli en bättre ledare.

Britta Bylander

Varför kan det vara svårare med disciplin när vi arbetar hemifrån? 
– Det är väldigt individuellt hur effektiv man känner sig när man jobbar hemifrån. Hemma har vi många fler distraktioner. Att ha många bollar i luften är inget vår hjärna klarar av. Det blir fler saker som blir gjorda, men vi blir snabbare trötta. Hjärnan måste ha fokus en sak i taget för att vi ska må bra.

 
Vad har du sett att folk kämpar särskilt med i och med Corona?

– Att hålla fokus och att inte bli splittrad av allt hemma som pockar på uppmärksamhet. Det är just det vi övar upp med mindfulnessövningar. Det är ett perfekt tillfälle att öva på att vara mindful. Då ger vi något hela vår uppmärksamhet. Blir vi distraherade av annat går vi genast tillbaka till det som är vårt fokus. Övningen är just att upptäcka att man blivit distraherad och återgå till det fokus man valt. Med träning blir det allt lättare att upptäcka att man tappat fokus och att återvända.

 
Nu har många arbetat på distans länge. Vad finns det för risker i längden?

– Är man en extrovert person är det ofta genom kontakten med andra som man får energi. Den stora utmaningen blir avsaknaden av den sociala gemenskapen. Visst har vi digitala möten men jag tror inte det når hela vägen för att vi ska känna att vi är tillsammans.

Hur kan man då upprätthåll motivation och ett hållbart arbete över tid?
­– Självledarskap baseras på självkännedom. Det är den stora fördelen med denna kris, att vi tvingas lära känna oss själva. Det är lätt att se förbi det när vi har fullt av människor runt om kring oss. Nu när man istället tvingas jobba med sin egen motivation, måste man förstå sina inre drivkrafter och vad som faktiskt fungerar. För många kommer det vara besvärligt, vissa kommer upptäcka att de kanske inte är så passionerade för sitt jobb. Andra kommer kunna optimera sitt sätt att arbeta. För att hålla i detta över tid måste man dock göra en självrannsakan och man kommer då få det mycket lättare med fokus och motivation, även om man återgår till kontoret.

Kursen Utveckla ditt självledarskap kommer att hållas på distans från och med den 23 oktober. Kontakta oss för att veta mer.