Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

De två dimensionerna av integritet

Du vet förmodligen vem Max Schrems är – den österrikiska integritetsaktivisten och advokaten som stämde Facebook och därmed skakade om hela techbranschen. I år var han en av keynotetalarna på Internetdagarna, en årlig konferens som anordnas av Internetstiftelsen. Här är de tre viktigaste insikterna!

Max Schrems

Vad innebär egentligen integritet på internet? När vi surfar och arbetar på datorn eller telefonen ser vi den information som genereras framför oss – men det finns en hel värld bakom skärmen som vi inte ser. Max Schrems, integritetsaktivist och grundare av medborgarorganisationen None of Your Business (NOYB), erkänner att han själv har svårt att förstå i detalj vad som händer i skuggvärlden av servrar.

 

Max Schrems resa började då han som juridikstudent gjorde en utbytestermin i amerikanska Silicon Valley. Vid den tiden var EU:s dataskyddsregler något av ett populärt samtalsämne, och Schrems lärde sig att amerikanska internetbolag som inte levde upp till den europeiska lagstiftningen i princip inte fick några konsekvenser. Han tog denna insikt hela vägen upp i EU-domstolen, där de så kallade “Schrems-domarna” idag begränsar USA:s (specifikt Facebooks) tillgång till EU-invånares personuppgifter. 

 

På Internetdagarna pratade Schrems om vad integritet egentligen betyder, och vilka konsekvenser brist på integritet kan få – både för dig som privatperson och för samhället i stort. Här är de viktigaste insikterna.

 

Det här är en låst artikel. Logga in nedan för att fortsätta läsa. Inte medlem än? Bli det du också!

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att logga in eller bli medlem

Som en del av Sveriges största nätverk för kommunikatörer håller du dig uppdaterad tillsammans med branschkollegor. Bli medlem du också och få tillgång till alla artiklar och en mängd verktyg samt rabatter!

Logga in Bli medlem