Sveriges Kommunikatörer

Max Schrems och världen bakom skärmen: detta bör du veta om integritet på nätet

Du vet förmodligen vem Max Schrems är – den österrikiska integritetsaktivisten och advokaten som stämde Facebook och därmed skakade om hela techbranschen. I år var han en av keynotetalarna på Internetdagarna, en årlig konferens som anordnas av Internetstiftelsen. Här är de tre viktigaste insikterna!

Lästid: 4 minuterPublicerad: 

Vad innebär egentligen integritet på internet? När vi surfar och arbetar på datorn eller telefonen ser vi den information som genereras framför oss – men det finns en hel värld bakom skärmen som vi inte ser. Max Schrems, integritetsaktivist och grundare av medborgarorganisationen None of Your Business (NOYB), erkänner att han själv har svårt att förstå i detalj vad som händer i skuggvärlden av servrar.

Max Schrems resa började då han som juridikstudent gjorde en utbytestermin i amerikanska Silicon Valley. Vid den tiden var EU:s dataskyddsregler något av ett populärt samtalsämne, och Schrems lärde sig att amerikanska internetbolag som inte levde upp till den europeiska lagstiftningen i princip inte fick några konsekvenser. Han tog denna insikt hela vägen upp i EU-domstolen, där de så kallade “Schrems-domarna” idag begränsar USA:s (specifikt Facebooks) tillgång till EU-invånares personuppgifter. 

På Internetdagarna pratade Schrems om vad integritet egentligen betyder, och vilka konsekvenser brist på integritet kan få – både för dig som privatperson och för samhället i stort. Här är de viktigaste insikterna.

De två dimensionerna av integritet

Schrems menar att det i allmän betydelse finns två dimensioner av integritet på internet: 

Känslan av övervakning. Max Schrems exemplifierar känslan av övervakning med Panopticon, det klassiska, runda fängelset designat av filosofen Jeremy Bentham. I mitten av byggnaden finns ett vakttorn med överblick över alla fångars celler, vilket skapar ett system av kontroll som bygger på att fångens känsla av att vara övervakad – utan att nödvändigtvis vara det i realiteten. Känslan av att vara övervakad förändrar vårt liv och vårt beteende, där vi kanske avstår från att göra eller säga vissa saker.

Verkliga konsekvenser av övervakning. Känslan av att vara övervakad har inga konkreta konsekvenser, utan snarare emotionella. Den andra dimensionen lyfter de verkliga konsekvenserna av övervakning – det kan exempelvis vara att förlora data eller information i ett dataintrång. Här upplever man ofta för första gången att bristen på integritet leder till direkta påföljder, även om det inte är speciellt vanligt.

Integritet är kulturellt betingat

Schrems menar att integritet har olika betydelser beroende på vilket land du bor i. I vissa länder finns kulturella tabun när det kommer till att exempelvis avslöja hur mycket du tjänar eller din sexualitet. Detta beror i stor del på en allmän kulturell magkänsla om vad som är rätt och fel att prata om. Men det finns också en logik i integritet: du har rätt till att exempelvis inte avslöja vem du röstar på. 

I Sverige har vi en transparent kultur, där vi ofta känner att vi har något att dölja för omvärlden.Vi tänker dock inte på att vi ofta har ett annat språkbruk med våra nära vänner än vad vi har med kollegor eller auktoritetspersoner: skulle du exempelvis vilja dela dina privata samtal med din chef?

Tillgång till data är makt

Integritet tvingar oss att ställa frågan: vem har information om mig och hur kan den användas? Schrems jämför maktdynamiken med ett pokerspel – om du vet vad den andra spelaren har för kort har du en god chans att vinna. Samma sak gäller din integritet på internet. När du exempelvis bokar en flygbiljett måste du ange vem du är. Tänk dig då att flygbolaget vet att du ska på ett viktigt bröllop, och att du därför måste åka med ett visst flyg. Med den kännedomen kan flygbolaget kraftigt höja priset för biljetten, och därmed tjäna mer pengar på din data. 

Idag sker detta i en betydligt större skala, där företag har tillgång till data för miljontals människor. Vi har sett att det exempelvis kan ske en individuell prissättning på varor beroende på vilken inkomst du angett – i ett helt annat sammanhang. 

Schrems betonar också att företag kan få tillgång till personliga uppgifter om dig utan att du själv angett den. Med hjälp av att kartlägga data från dina Facebookvänner kan man ofta se vilken skola du gått på, vart du jobbar, och till och med lista ut andra personliga detaljer som din sexualitet eller din politiska åskådning. 

Vill du lära dig mer om vilka regler som gäller på nätet? Utforska tidigare artiklar och vår kurs i juridik för kommunikatörer.