Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Mårten Lyth vald till Sveriges Kommunikatörers nya ordförande

Under Sveriges Kommunikatörers föreningsstämma valde medlemmarna Mårten Lyth till ny ordförande. Samtidigt valdes Mats Heide, Anna Albinsson, Thomas Hansen och Lisa Wouda till nya styrelseledamöter.  

Tre män och två kvinnor som ler mot kameran

22 mars hölls Sveriges Kommunikatörers föreningsstämma, och medlemmarna valde Mårten Lyth till ny ordförande och Mats Heide, Anna Albinsson, Thomas Hansen och Lisa Wouda till nya styrelseledamöter. Karin Hagman, Erik Ljungberg, Jacob Broberg och Marie Lindström fick förnyat förtroende.

Mårten Lyth arbetar som kommunikationsdirektör på Spendrups och har en lång bakgrund inom branschen, bland annat som kommunikationsdirektör på Bonnier AB, VD för MSL PR och Corporate Communication-ansvarig på JKL med fokus på kris- och mediehantering. Mårten har suttit i styrelsen för Sveriges Kommunikatörer sedan 2018.

– Det känns både väldigt roligt och hedrande att få ta över efter Viveka Hirdman-Ryrberg som har gjort ett väldigt bra jobb med och i styrelsen. Min förhoppning är att kunna bidra till den goda utveckling som föreningen har lyckats med genom pandemi och digitalisering. Jag ser verkligen fram emot att jobba tillsammans med styrelsekollegorna och komma ännu närmare verksamheten och Caroline, generalsekreterare och VD, och hennes team, säger Mårten Lyth, ny ordförande för Sveriges Kommunikatörer och kommunikationsdirektör på Spendrups.

Under föreningsstämman valdes även Mats Heide, Anna Albinsson, Thomas Hansen och Lisa Wouda in i styrelsen.

Mats Heide är professor i strategisk kommunikation vid Lunds universitet. Han har mer än 20 års erfarenhet av forskning och undervisning. I sin forskning har Mats bland annat ägnat sig åt studier av kommunikatörsyrket, intern kommunikation, förändringskommunikation och kriskommunikation.

– Jag känner mig mycket hedrad av att ha blivit invald i styrelsen för Sveriges Kommunikatörer. Kommunikatörer har blivit hårt kritiserade i massmedierna, och det finns ett behov av att tydliggöra det stora värde som kommunikatörer bidrar med. Jag ser därför fram emot att med övriga i styrelsen fokusera på hur kommunikatörsyrket kan professionaliseras ytterligare, säger Mats Heide, nyvald styrelseledamot och professor.

Anna Albinsson har 20 års erfarenhet av kommunikation, marknadsföring och försäljning med fokus på data och analys. I dag jobbar Anna som rådgivare till företag som vill bli mer data-drivna samt som inspirationsföreläsare inom ledarskap och data-drivna organisationer.

– Jag har under många år på nära håll sett den starka kraft kommunikation har för ledarskap, förändringsprocesser och positionering av varumärken. Jag ser verkligen fram emot att få vara en del i att stärka och ytterligare professionalisera kommunikatörens roll i samhället. Jag vet att det gör skillnad för organisationer och individer på riktigt, säger Anna Albinsson, nyvald styrelseledamot och rådgivare.

Thomas Hansen är kommunikationsdirektör för Umeå kommun och har tidigare arbetat på SL och inom PR- och reklambranschen.

– Kommunikatörsyrket är viktigt på riktigt och jag ser fram emot att bidra till att vi stärker vår roll. Sveriges Kommunikatörer har en viktig roll och jag ser fram emot att få vara med på den förändringsresa som Caroline inlett samtidigt som jag kommer jobba hårt för att synliggöra norra Sverige, säger Thomas Hansen, nyvald styrelseledamot och kommunikationsdirektör för Umeå kommun.

Lisa Wouda har tio års bakgrund som strategi- och byråchef inom digital kommunikation och marknadsföring. I dag arbetar hon som Head of social media på TV4.

– Vi lever i en tid där kanalerna aldrig varit fler, reklamtröttheten aldrig varit mer utbredd och chansen att få någons uppmärksamhet aldrig varit kortare. Att jobba med kommunikation är både roligare och svårare än någonsin! Jag hoppas att mina erfarenheter från digitala- och sociala medier kan bidra till ökad förståelse för de dagliga utmaningar som många av Sveriges alla kommunikatörer har. Jag ser med spänning och förväntan fram emot mitt nya uppdrag, säger Lisa Wouda, nyvald styrelseledamot och Head of social media på TV4.

På föreningsstämman tackades även tidigare ordförande Viveka Hirdman-Ryrberg av med blommor och tacktal från Caroline Thunved, VD och generalsekreterare för Sveriges Kommunikatörer.

Föreningsstämman valde dessa till styrelsen:

Mårten Lyth, Spendrups, ordförande (nyval)
Mats Heide, Lunds universitet, styrelseledamot (nyval)
Anna Albinsson, entreprenör, styrelseledamot (nyval)
Thomas Hansen, Umeå kommun, styrelseledamot (nyval)
Lisa Wouda, TV4, styrelseledamot (nyval)
Karin Hagman, Suntarbetsliv, styrelseledamot (omval)
Erik Ljungberg, Swedbank, styrelseledamot (omval)
Jacob Broberg, Electrolux, styrelseledamot (omval)
Marie Lindström, styrelseledamot (omval)

Ledamöter, valda på två år (ett år kvar på sina mandat):
Ann Sonne, Budbee
Johan Ljungqvist, AFA Försäkring
Therese Bohlin, rådgivare och styrelseledamot

Revisorer, val på ett år:
Bo Sundmark (omval)
Kenneth Wall, Södertörns högskola (omval)

Revisorssuppleanter, val på ett år:
Ylva Linde, Vinnova (omval)
Beata Stigmarker, Jönköpings kommun (omval)

Valberedning, val på ett år:
Gisela Lindstrand, rådgivare, (sammankallande) (omval)
Katarina Winell, rådgivare (nyval)
Linda Malmgren, Ubisoft Sweden/Massive Entertainment (nyval)
Boo Ehlin, BC Group (omval)
Annika Sjöberg, Gullers Grupp (omval)

Valberedningen – Stockholm i mars 2023:
Åsa Barsness (sammankallande), Viktoria Bergman, Boo Ehlin, Annika Sjöberg, Gisela Lindstrand