Med storytelling kan även torra ämnen bli fängslande. För dig som redan är insatt i grunderna bjuder vi här på djupare insikter i hur du skapar innehåll som din målgrupp slukar.
1. Våra drivkrafter fascinerar
Har du tänkt på att uttrycket ”Binge-watching” (streckkolla) anspelar på missbruk? Men ordet är också ett kvitto på hur kraftfullt storytelling är. Men om din målgrupp (ännu) inte slukar det innehåll som du delar, då är det hög tid att ta din storytelling nästa nivå.
– Det gäller att förstå vilka mekanismer som gör att vi människor fängslas. Och så behöver vi träning och åter träning, i kombination med konstruktiv feedback, säger Ulrika Nybäck, som under fyra år sett de stora framsteg som medlemmarna gör under en heldag i Storytelling.
2. Kommunikatörens utmaning
Det är inte alltid så lätt att på egen hand väcka intresse för ett nytt direktiv, ett bokslut eller andra abstrakta ämnen. Men här kan du luta dig mot kunskapen att vi fascineras av: Varför vi människor gör som de gör (drivkrafter). Och hur en förändring kommer att påverka just dig.
3. Ställ rätt frågor
Hur gör du då rent konkret? Komplettera de fakta- eller siffertunga delarna med intervjuer där du ställer frågor som: Varför är den här policyn viktig för våra medborgare (eller kunder)? Vad händer om vi inte gör det här? Hur påverkas intervjupersonen av förändringen? Hur ska den du intervjuar få med alla medarbetare genom förändringen? Se till att mixa fakta (abstraktioner) med människans vilja, förhoppningar, vision och drivkrafter. Då blir ditt innehåll levande, minnesvärt och något som vi vill snacka om.
4. Därför minns du en story
När du skriver en fängslande berättelse kommer mottagaren (jag) att minnas den bättre om du på ett naturligt sätt berör så många sinnen som möjligt. Det kan handla om att genom en text få läsaren att se, känna, höra och till och med ana dofter. Denna kompetens (att beröra fler sinnen) är viktig även när vi planerar innehåll för video och film.
5. Upplev skillnaden irl
Under heldagen i Storytelling gör vi en övning där du själv får uppleva hur minnet påverkas när fler sinnen berörs. Övningen går till så här. Kursledaren, Ulrika Nybäck, läser 10 ord för deltagarna. Du ombeds lägga ned din penna, blunda och lyssna. Någon minut efteråt skriver du ned de ord som du minns. Nästa steg: Ulrika läser orden igen, men den här gången finns de i ett sammanhang. Du kommer att se bilder i ditt eget huvud (visualisera), du kommer att föreställa dig ljuden, dofterna, hur det känns. Skillnaden i hur deltagarna nu minns de 10 orden är slående. Du minns inte bara den närmsta timmen, de flesta minns (samtliga ord) i slutet av dagen och flera veckor senare. Övningen gör att kunskapen går in på djupet – och du kommer att på ett mycket mer aktivt sätt, använda den kunskap och de verktyg som du får med dig.
6. Glöm hjältens resa!
I klassisk Storytelling möter hjälten en guide som stöttar och ser till att hjälten (och handlingen) rör sig framåt. Hjälten möter också en fiende (antagonist) och en kamp utspelas. Nu följer några dramatiska kurvor och sen knyter vi ihop vår story.
Men hallå! Hur lätt är det för en kommunikatör att hitta en intervjuperson som mött en fiende och har en hemlig guide som stöttar? Även om det skulle hända – så handlar modern storytelling om att använda de delar av dramaturgin som fortfarande är fantastiska.
7. Så får du storyn att lyfta
För att få din story att lyfta handlar det i stället om följande flöde: ”En människa möter motstånd och förändras. Hur förändras hon? Måste verksamheten också förändras? Vilket värde uppstår efter förändringen? Hur blir vardagen eller livet annorlunda efteråt? Det är en dramaturgi som utspelar sig varje vecka i alla familjer, verksamheter och samhällen. I stort och smått. Den här dramaturgin kan vi kommunikatörer använda oss av. Den gör att våra berättelser blir fängslande, fascinerande, delade och ofta förvandlas de ”snackisar”.
Vi ses på heldagskursen i Storytelling 5 oktober!
Ulrika Nybäck, expert på Storytelling och vd för Wonderwork Communication
Om kursledaren
Ulrika Nybäck
Har sedan 2008 hjälpt tusentals kommunikatörer och marknadsförare att skapa fängslande berättelser som får oss att känna och agera. Det gör hon genom föreläsningar, rådgivning och utbildningar, digitalt och irl. Som vd för byrån Wonderwork Communication får Ulrika varje dag kvitton på vilka strategier och stories som fungerar och vilka som behöver utvecklas ytterligare.