Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

”Lär dig använda det digitala rummet för att skapa närvaro”

Många ledare kämpar nu med de mest traditionella ansvaren när såväl känsliga medarbetarsamtal som daglig planering ska kommuniceras digitalt. Eva Åberg, ledarskapskonsult och kursledare för Att leda medarbetare på distans , svarar på de vanligaste frågorna kring distansarbete.

Ledarskap på distans

Är det generellt svårare att leda på distans?

– Nej, inte generellt. Att leda på distans har många gjort länge och det finns många bra erfarenheter att luta sig emot. Men det är ett annat sätt att leda som för många känns väldigt ovant. Jobbar ditt team hemifrån behöver alla bli självgående så snart som möjligt och som ledare behöver du arbeta väldigt medvetet just med det även om du samtidigt behöver arbeta för en gruppkänsla.

Finns det några fördelar med att leda på distans?

– Många branscher har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Om de ändå ska arbeta hemifrån spelar det ju ingen roll om du rekryterar från Arjeplog, Löttorp eller i Barcelona. Rekryteringsunderlaget blir helt enkelt större.

Hur kan man jobba med att få till det personliga på distans?

– Ett av de enklaste sätten är att ha en tid som man alltid har kontakt, oavsett om det finns några arbetsuppgifter att tala om eller ej. En slags check-in med varandra som förstås alltid börjar med frågan "Hur har du det?” istället för ”Vad gör du?".

Hur bör man tänka kring kompetensutveckling och medarbetarsamtal nu under Corona? Ska man avvakta tills vi återgår till kontoren?

– Varken arbetsmiljöarbete eller kompetensutveckling får ju stanna av för att vi har ett annat läge. Eftersom tiden aldrig biter sig själv i svansen kommer vi inte tillbaka till hur det var förut fullt ut. Vi formar nya sätt att arbeta nu och framöver får vi ännu fler möjligheter att fortsätta utveckla arbetet. Det går alldeles utmärkt att tala om känsliga ämnen digitalt, men det kräver en medvetenhet kring hur man använder det digitala rummet och skapar en känsla av närvaro och fokus.

 

Kursen Att leda medarbetare på distans hålls på distans. Läs mer och boka här.