Sveriges Kommunikatörer

LÅNGLEVNADSGUIDE FÖR KOMMUNIKATÖRER

Karin Hagman – vice ordförande och styrelseledamot i Sveriges Kommunikatörer, blickar tillbaka på sin karriär och de förändringar som skett inom kommunikatörsyrket. Här delar hon med sig av sina bästa tips och insikter som hjälpt henne framåt, och som gjort kommunikationsyrket till en av livets största glädjekällor.

Lästid: 4 minuterPublicerad: 
Kvinna med brunt hår och orange tröja poserar för kameran.

Kommunikation har aldrig varit viktigare än nu.

De senaste åren har det kommit flera rapporter om hur utmanande kommunikatörsyrket är och det har till och med omnämnts som ”Sveriges sjukaste yrke”. Hur kan det vara så? Många kommunikatörer upplever att de inte hinner med sina arbetsuppgifter på ordinarie arbetstid. Stress, höga förväntningar och otydliga roller är några av utmaningarna. Dessutom kämpar många för att bli tagna på allvar för sin yrkeskunskap. När jag ser tillbaka på min karriär och de förändringar som skett inom kommunikationsyrket finns det några nycklar som hjälpt mig framåt och gjort mitt arbete till något av det roligaste i mitt liv. Här vill jag dela dem med dig:

5 nycklar till framgång

Koppla kommunikation till affärsplanen – Kommunikation är både att vara en utförare i stunden, att fundera över målgrupp och kanaler, men det du gör behöver vara kopplat till de övergripande verksamhetsmålen. Då blir kommunikationen viktig på riktigt. Ingen organisation eller företag överlever utan att kommunicera, både vem man vill vara som organisation och vad man står för men också vad man erbjuder andra. Din roll som kommunikatör är att visa hur ni når era verksamhetsmål genom kommunikation. Tänk större än bara kanalval och kortsiktiga budskap!

Alliera dig med andra avdelningar – Kommunikationen och ditt arbete måste kopplas ihop med andra delar i verksamheten. Hur ska utredare sprida kunskap om sina slutsatser? Hur ska ledningen få sina beslut att nå ut till medarbetarna? Hur får ni kunder att förstå era produkter? Sitt inte vid ditt skrivbord och arbeta i slutskedet av lanseringar utan gå ut och skaffa dig djupare kunskap och kom in tidigt i processer. Utbilda de runt dig i kommunikation och få dem att förstå hur ni samarbetar mot ett gemensamt mål. Gör kommunikation till en del i en helhetsstrategi.

Bygg varumärket inifrån och ut – Arbetet med organisationens varumärke börjar internt. Medarbetare som förstår och lever varumärket är de bästa ambassadörerna. Undersökningar visar att företag med starka arbetsgivarvarumärken har lättare att både attrahera och behålla talang. Som kommunikatör behöver du samarbeta med HR i detta arbete, hjälpa till att formulera värdegrund och värderingar, men framför allt se till att dessa omsätts i praktiken. När den interna kulturen genomsyras av varumärket blir den externa kommunikationen mer trovärdig. Ditt arbete behövs både internt och externt.

Balansera långsiktighet och kortsiktighet – En av de största utmaningarna för kommunikatörer är att hantera både de akuta uppgifterna som plötsligt landar på skrivbordet och det långsiktiga strategiska arbetet. Våga prioritera och förklara dina prioriteringar för andra. Skapa rutiner och processer för återkommande kommunikationsaktiviteter så att det frigör tid för strategiskt arbete. Använd data och utvärdering för att visa värdet av långsiktighet.

Våga vara obekväm och modig – Kommunikatörens roll är ibland att vara den som säger sanningar som andra inte vill höra. Att tala för målgruppen när organisationen blir för inåtvänd. Att säga nej när förväntningarna är orealistiska. Ta rollen som den strategiska och lösningsorienterade rösten i rummet. Detta kräver mod och förutsätter att du har byggt förtroende genom att visa resultat och expertis.

Trots de utmaningar som kommunikatörsyrket medför finns det enorma möjligheter att påverka. I en tid när information flödar och uppmärksamhet är en bristvara, har vi som kommunikatörer nyckelroller i våra organisationer. Kommunikation allt viktigare för organisationers framgång, särskilt i tider av snabb förändring.

För att överleva långsiktigt som kommunikatör behöver du ta hand om dig själv. Se till att utveckla dina kunskaper kontinuerligt, nätverka med branschkollegor och hitta mentorer som kan ge dig perspektiv. Ett sätt att göra det är genom de sammanhang som Sveriges Kommunikatörer erbjuder. Skapa utrymme för reflektion och analys, det är ofta där de strategiska insikterna föds.

Framtidens framgångsrika kommunikatörer kommer att vara de som kan kombinera kreativitet med strategiskt tänkande, som kan översätta data till insikter och som har modet att utmana status quo. Genom att förankra kommunikationsarbetet i verksamhetens kärna skapar du inte bara bättre förutsättningar för dig själv utan bidrar även till organisationens framgång på lång sikt.

Så till dig som känner igen dig i de utmaningar som beskrivs i rapporterna – tappa inte modet. Med rätt strategier och förhållningssätt kan du både utvecklas själv och göra skillnad. Kommunikation har aldrig varit viktigare än nu.