Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Konstnären och designern Martin Bergström formger statyetten till Stora Kommunikationspriset

Stora Kommunikationspriset blir i år något utöver det vanliga. Konstnären och designern Martin Bergström har fått uppdraget att formge prisstatyetten som delas ut under galan den 26 april i år.

Statyetter, två gröna och en guld

Martin Bergström har under den senaste månaden rört sig mellan sin ateljé i Stockholm och glasblåsaremästaren Micke Johansson hytta i Glasriket utanför Kalmar. I den varma lokalen, bland ugnar, metallrör och stora arbetsbänkar, har Martins design sammanfogats med Micke Johanssons hantverksskicklighet. Statyetterna – som alla är handblåsta och numrerade – är skapade i glas som ständigt skiftar i färg och form. De kommer för första gången att delas ut den 26 april, under den gala där vinnarna av Stora Kommunikationspriset presenteras.

– Att vinna ett pris är offentligt, men det är ju också på ett annat plan väldigt privat och jag har därför velat skapa ett fysiskt objekt som kapslar in minnen och förevigar allt vad denna dag symboliserar hos vinnaren, säger Martin Bergström, konstnär, formgivare och skapare av statyetterna till Stora Kommunikationspriset.

"Grundinspirationen är kommunikationen i naturen"

Samtliga statyetter är tillverkade i glas och har två olika färgkombinationer. Grönt och svart och guld och svart. Statyetten i grönt och svart delas ut till vinnare av Stora Kommunikationspriset och hederspriset är i guld och svart. Alla statyetter är tillverkade för hand av Micke Johansson och har en bottenplatta som är inspirerad av en gatsten. Statyetten fungerar även att använda som vas om det så önskas.  Blomman som kan pryda vasen symboliserar det levande, som likt kommunikation är i ständig förändring.

– Grundinspirationen är kommunikationen i naturen, hur alla levande organismer kommunicerar och är i konstant rörelse. Evolutionen går ständigt framåt, fröer brer långsamt ut sig och naturen får sin vilja igenom. Samtidigt finns det något skört med naturen, och glas som material kan hålla för evigt men lever konstant med hotet om att gå i tusen bitar, säger Martin Bergström.

"Vi vill hylla de vassaste kommunikativa insatserna"

Martin Bergström rör sig mellan konst och mode och han är bland annat representerad på Nationalmusen och Nordiska museet i Stockholm samt Röhsska museet i Göteborg. Han har tidigare ställt ut sina verk i Madrid, Shanghai, Tokyo, Moskva, London och Stockholm. Framtagandet av statyetterna är ett samarbete mellan Martin Bergström, designbyrån Destrito och Sveriges Kommunikatörer.

– Det nya grafiska designkonceptet som vi tagit fram åt Sveriges Kommunikatörer fokuserar på rörelse och energi. I den kreativa processen för priset är Martin Bergströms tolkning en perfekt match. Han är både respektlös och ödmjuk i sitt formspråk, och med förmågan att alltid skapa något vackert som känns modernt, kaxigt och av högsta kvalitet. Målet var att priset inte ska kännas som en vanlig traditionell prispokal utan mer som en skulptur där form och funktion integreras, säger Ola Johansson, kreativ chef på byrån Destrito.

– Vi vill hylla de vassaste kommunikativa insatserna och jag kan inte komma på ett bättre sätt än att få överlämna någonting som förevigar dagen för de vinnare som presenteras under galan. Det här samarbetet har varit fantastiskt kul och kreativt, vi har fått vända och vrida på begreppet kommunikation och hur en fysisk skulptur bäst får symbolisera det, säger Caroline Thunved, VD och generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer.

Stora Kommunikationspriset delas ut den 26 april på Skeppsholmen i Stockholm. Kvällen inleds med mingel och bjuder därefter på middag och prisutdelning i den stämningsfulla Eric Ericssonhallen.