Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Kompetensutveckling viktigare än någonsin under lågkonjunktur

I svåra ekonomiska tider är det ofta kompetensutveckling som får stryka på foten när det kommer till budget. EvaHanna Wittrin, utbildningschef på Sveriges Kommunikatörer, menar att det borde vara tvärtom – din kompetens är viktigare än någonsin. Vi på Sveriges Kommunikatörer har utvecklat våra distanskurser för en mer pedagogisk och enhetlig upplevelse, allt till ett väldigt bra pris.

EvaHanna Wittrin, utbildningschef Sveriges Kommunikatörer

Behovet av kompetensutveckling är starkare än någonsin i en föränderlig värld. Vi på Sveriges Kommunikatörer jobbar ständigt med att utveckla både kursutbudet och formatet för kurserna. Behovet av distansutbildningar ökade under pandemin där majoriteten av kurserna omvandlades för ett digitalt format. Idag ser EvaHanna att pandemin gav förutsättningar för att demokratisera kompetensutveckling – alla får chansen att utbildas, oavsett var du befinner dig.

 

– Distanskurserna möjliggör att gå utbildningar till ett mer förmånligt pris, samtidigt som du befinner dig vart du vill. Vi erbjuder en lägre kostnad för våra distanskurser, och utöver det spar du pengar för resa och logi. Vi kommer att fortsätta satsa stenhårt på våra distanskurser.

 

Användarvänligt och integrerat lärande i ett digitalt klassrum

 

Som utbildningschef har EvaHanna Wittrin under ett års tid arbetat för att förbättra distansutbildningarna, med målsättningen att utveckla ett mer pedagogiskt sätt att ta del av kursens innehåll. Genom den nya utbildningsplattformen Learnster har man skapat upplevelsen av att befinna sig i ett digitalt klassrum, där all information finns samlad och strukturerad på ett användarvänligt sätt.

 

För att ta del av kursen på Learnster loggar du in på Sveriges Kommunikatörers webbsida, där du under “Min Sida” ser dina aktiva kurser. Med ett enkelt länkklick kommer du in i klassrummet där allt du behöver är samlat: introduktion, dagens agenda, videolänkar och material för självstudier.

 

– Hela upplevelsen är mer integrerad idag, där du slipper leta efter länkar och material. Våra kursledare har också en större frihet i hur de utformar utbildningen. Klassrummet har en tydlig struktur med de inlärningsfrågor, verktyg och annat material som kursledaren har valt ut. Utbildningen består av både interaktiva moment och självstudier, så det är ett väldigt blandat lärande.

 

Efter kursen har du som deltagare tillgång till klassrummet och materialet under en månad, och du har även tillgång till klassrummet innan start för kunna att bekanta dig med kursen. Du hittar allt under Min sida hos Sveriges Kommunikatörer. 

 

 

“Med en uppdaterad kompetens har du alltid en plats på arbetsmarknaden”

 

När organisationer tvingas skära ned i budgeten blir det ofta kompetensutvecklande insatser som får stryka på foten. EvaHanna menar dock att det är oerhört viktigt att satsa på kompetensen, speciellt under lågkonjunktur. 

 

– Med en uppdaterad kompetens har du alltid en plats på arbetsmarknaden, och det gäller både för organisation och individ. Som individ får du framförallt ett större självförtroende i din profession. Organisationer som tar hand om och upskillar sina medarbetare kommer att vara redo när lågkonjunkturen är över, för då kommer det vara brist på kompetenta personer på arbetsmarknaden. 

 

EvaHanna och Sveriges Kommunikatörer fortsätter kontinuerligt att utveckla både kursinnehåll och format för att passa alla typer av lärande. Kursutbudet breddas ständigt genom insikter från kompetenskartläggning, omvärldsbevakning och i samtal med experter. I samma takt utvecklas också kursernas format: under våren kommer nya hybrid-kurser att lanseras, där vissa moment kommer att vara fysiska medan andra är på distans.

– För oss att det viktigt att våga testa oss fram för att fortsätta att vara så attraktiva som möjligt. Vi gillar att pröva nytt och tänka nytt, och det är ett ständigt jobb att vara både lyhörd gällande önskemål både från deltagare och att vara uppdaterad på vad som händer i omvärlden. 

 

Vill du utveckla din kompetens? Vi erbjuder kurser inom hela spannet för kommunikation – från mätning, målgruppsanalys och strategisk kommunikation till innehållsproduktion. Här ser du alla våra utbildningar!