Sveriges Kommunikatörer

Kompetensförsörjning, kommunikativa organisationer och ledarskap på distans: Insikterna från vår medverkan på Internetdagarna

Missade du Internetdagarna? Ingen fara! Sveriges Kommunikatörer medverkade under tisdagen med ett temaspår om kommunikationsbranschen. Under tre webbinarium bjöds det på många intressanta insikter från verkligheten med det övergripande temat framtid , från själva yrkesrollen till den kommunikativa organisationen i praktiken. Här är de viktigaste insikterna.

Lästid: 4 minuterPublicerad: 

Relationsbyggande är framtidens viktigaste ledarskapsförmåga: insikterna om framtidens kommunikatör

Under dagens första webbinarium bjöd Sveriges Kommunikatörers VD och generalsekreterare Caroline Thunved på sina insikter gällande framtidens kommunikatörsroll.

  • Caroline menar att vi har klivit in i en ny tid som präglas av osäkerhet och förändring, inte minst efter pandemin som skakade om hela världen. I en sådan tid är den viktigaste förmågan att kunna bygga relationer, vilket ställer krav på egenskaper som empati och emotionell intelligens. Detta är kunskaper som kommunikatörer besitter naturligt, eftersom yrket i grund och botten går ut på att bygga relationer mellan samhälle, människor och organisationer.
  • Det finns även ett ökat krav på kompetensförsörjning inom branschen, som blir allt mer präglad av förändring och utveckling, speciellt inom det digitala. Caroline menar till och med att vi bör lägga ungefär en timme om dagen på kompetensutveckling.
  • De viktigaste kompetenserna för framtidens kommunikatörer är förändringsledning och förändringskommunikation. Caroline menar att vi ska se på förändring som en konstant rörelse – vi människor utvecklas hela tiden, och likaså gör vårt samhälle. På andra plats kommer mål och mätning, följt av kommunikationsstrategi och planering.
  • Att försöka förbättra kommunikatörens arbetsmiljö är en av Sveriges Kommunikatörers viktigaste frågor. Caroline berättade om Sveriges Kommunikatörers nystartade samarbete med fackförbundet DIK i frågan, och under webbinariet delade Caroline kommunikatörers vittnesmål om en osund arbetsmiljö och orimliga arbetskrav. 

Ledarskap på distans: så ser framtidens kommunikativa ledare ut

Under dagens andra webbinarium om kommunikativt ledarskap deltog Christina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket, Emma Thorp, VD på Publicis Group Sweden, och Katarina Berg, HR-direktör på Spotify. Panelen utforskade hur det kommunikativa ledarskapet utmanas av distansarbete. Emma Thorp leder ett team på 170 personer med 100 procent flexibilitet: hon menar att det viktigaste är inte var och när man ses – utan varför. 

– Arbetsplatsen handlar inte om plats, utan om vem du jobbar för och vad du gör. Vi har många svenskar som bor i andra länder, och internationell topptalang som inte kommer från Sverige. Vi har dessutom ett initiativ där alla medarbetare får testa att jobba sex veckor i annat land, och det har väldigt många utnyttjat. Det har funkat hur bra som helst, säger Emma.

Kommunikation blir speciellt viktigt när man lever i hybridvardagen. Christina Nordin på Jordbruksverket berättade att de också har en väldigt generös policy för att vara en statlig myndighet, där medarbetarna får jobba upp till 80 procent på distans.

– Det ger medarbetarna ett stor ansvar, och ställer också krav på kommunikation. Jag vill inte styra på kontroll, utan det är effekt och resultat vi ska uppnå. Ledarskap på distans ställer krav på att se medarbetarna, följa upp och och vara närvarande, säger Christina.

Spotify hade en form av hybridmodell redan innan pandemin, menar Katarina Berg. Pandemin gjorde det dock lättare att trycktesta programmet för distansarbete.

– Det är inte så stor skillnad på att sitta på olika våningsplan och att sitta i olika länder. Det blir ett smartare arbete, och jag tror att nästan alla organisationer har märkt att medarbetarna uppskattar den flexibiliteten.

Den kommunikativa organisationen i praktiken

Under dagens tredje och sista webbinarium föreläste Mårten Lundberg, kommunikationschef på Tre. Han delade med sig av konkreta tips och nycklar för att lyckas bygga en kommunikativ organisation i praktiken:

Nyckel 1: Vinn VD. När Haval van Drumpt kom in som VD på Tre ställdes kommunikationens betydelse i fokus. Kommunikatörer kämpar ofta med att få gehör för sina idéer i ledningen, därför blir en VD med en förståelse för kommunikationens vikt A och O för att lyckas med bygga en kommunikativ organisation. Haval blev utsedd till Årets Kommunikativa Ledare under Stora Kommunikationspriset år 2021.

Nyckel 2: Skapa ett stabilt och kreativt kommunikationssystem. Tre vill vara en färgstark och kreativ utmanare, vilket även gäller för internkommunikationen. Det ska finnas en frihet för att hitta på roliga saker tillsammans, och stabila rutiner för möten, nyheter och briefer.

Nyckel 3. Ge kulturen näring varje vecka. Företagskulturen är otroligt viktig för Tre, och är något som återkommer i alla utvecklingssamtal och möten. Företagets kultur har mejslats ut efter ledorden “we think like challengers, we work like champions and we act like buddies”.

Nyckel 4: Använd strategisk improvisation. Tre har utarbetat ett ramverk för hur den övergripande kommunikationsstrategin ska se ut, men inom det ramverket ska det finnas utrymme för improvisation. Målet har varit att ta in omvärlden i Tre för att göra berättelsen om företaget mer intressant och relevant.

Nyckel 5: Bygg stolthet. Tre har arbetat mycket för att skapa en synlighet i media, och att profilera sig som en relevant samhällsaktör för att skapa en stolthet inom företaget. Mårten berättar att resultatet syns tydligt i medarbetarundersökningar: man är stolt över att jobba på Tre. 


Nyckel 6: Mät, mät, mät. I dagens digitala samhälle blir det otroligt viktigt att mäta hur medarbetarna mår i organisationen. Medvetenheten som kommer genom mätning gör att man tydligt kan se vart någonstans i organisationen kommunikationen det brister, och vilka åtgärder som är passande.