Sveriges Kommunikatörer

Kommunikatörens etiska dilemman

Ahmed Gaara och hans kolleger vid Rotterdam School of Management har fördjupat sig i kommunikatörens etiska yrkesdilemman. Att vara kommunikatör visar sig inte vara helt enkelt. Visst har kommunikatörens yrkesroll professionaliserats de senaste decennierna och yrkesetiken diskuteras i många sammanhang. Men yrkesrollen är och lär förbli så kallat semiprofessionell. Detta då det knappast är möjligt att uppfylla alla de krav som professioner har, såsom specialiserad utbildning på vetenskaplig grund, självständighet i yrkesutövningen och en särskild yrkeskod som innebär att det går att utesluta enskilda yrkesutövare som bryter mot denna.

Lästid: 1 minutPublicerad: 

Den här artikeln är en del av Forskningsbrevet.

Ahmed Gaara och hans kolleger beskriver ett antal typiska etiska dilemman. Ett klassiskt dilemma uppstår när organisationen som kommunikatören arbetar för förväntar sig att kommunikatören primärt ska utgå från att skydda organisationen genom att på olika sätt begränsa öppenheten, medan allmänheten förväntar sig opartisk transparens och förmedling av alla fakta. Ett annat dilemma uppstår när kommunikatören förväntas anpassa sin verksamhet till allmänhetens värderingar trots att hen inte delar dessa. Ett avslutande dilemma uppstår när kommunikatören både förväntas bidra till att medarbetarna får göra sina röster hörda (lyssnande och dialog) och att hjälpa ledningen att förverkliga sina strategier (implementering).

Forskarna menar att det finns tre nyckelfrågor som illustrerar kommunikatörens etiska dilemman. För det första huruvida hen ska tjäna organisationens eller samhällets intressen. Detta behöver inte alltid vara en motsättning, men kan vara det. För det andra om kommunikatören ska vara fokuserad på autentiska relationer eller på att använda kommunikation som ett medel för att nå direkta (politiska eller ekonomiska) mål. För det tredje om kommunikatören ska agera för medborgarnas bästa eller medarbetarnas bästa. Detta behöver inte heller alltid vara ett dilemma, men kan vara det. Forskarnas slutsats är – lite förenklat – att kommunikatören måste utgå från gemensamma yrkesmässiga värderingar för att hantera dessa dilemman. Dessa värderingar innebär att en som kommunikatör utgår från att öppenhet i sig är mest värdefullt på lång sikt och att uppdraget är att upprätthålla och främja relationer på ett professionellt vis. Det låter både svårt och enkelt. I vilket fall så är studien spännande och pricksäker när det gäller de grundläggande utmaningar som kommunikatörer står inför.

Gaara, A., Kaptein, M., Berens, G. (2024). It is all in the name: Toward a typology of public relations professionals’ ethical dilemmas, Public Relations Review, Vol 50, Issue 1: https://doi.org/10.1016/j.pubrev.2023.102418

Jesper Falkheimer

Läs fler forskningsartiklar