Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Kommunikatören – en omdiskuterad spelare i demokratins tjänst

För att alla medborgare ska kunna vara delaktiga i ett demokratiskt samhälle krävs att de har information om vad som händer och på vilket sätt de förväntas delta. Men vem är det som ger oss den informationen? I boken "Om det inte vore för oss" djupdyker Johanna Lindell, VD på fackförbundet DIK, och Caroline Thunved, VD och generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer, i kommunikatörens roll och ställer sig frågan: vilken betydelse har den i ett demokratiskt samhälle?

Två kvinnor som kollar mot kameran. Bredvid dem ser man ett bokomslag.

Bland de många yrkespersoner som ser till att det demokratiska samhället fungerar är kommunikatören ofta en doldis. Vad de gör kan tyckas oklart för såväl beslutsfattare som gemene man. Det är dock lätt att ha en åsikt om.

I "Om det inte vore för oss" möter läsaren 13 personer som jobbar med vitt skilda kommunikationsuppdrag, men alla i demokratins tjänst. De jobbar på arkiv, myndigheter, teatrar, kommuner och ser till att vi som medborgare har tillgång till det som krävs för att ta del av samhället. I texterna uttrycker de med egna ord vilka utmaningar de ser i dagens samhällsutveckling, och resonerar kring på vilket sätt de som kommunikatörer kan se till att utvecklingen går åt rätt håll.

– Med den här boken vill vi ge röst åt några av alla de kommunikatörer som varje dag upprätthåller det samhälleliga kontraktet genom att se till att alla som bor i Sverige har tillgång till den information som de har rätt till. Jag hoppas att den en gång för alla kommer att döda debatten om att kommunikatörer inte behövs i offentlig sektor. En viktig ögonöppnare för mig var hur stor fråga otillbörlig informationspåverkan har blivit för kommunerna på flera håll, säger Johanna Lindell, VD på fackförbundet DIK.

– Kommunikatör är ett yrke som verkar på frontlinjen av vår tids utveckling, ett yrke som är ständigt aktuellt och viktigt. Inom offentlig sektor bär de dessutom en extra dimension: möjliggörare till att leva i en demokrati. Vi ser idag att demokratier över hela världen backar, så även i Sverige och därför är den här boken viktig som en motpart till det. Vi vill genom boken lyfta alla de kommunikatörer som varje dag gör ett fantastiskt jobb utifrån vår grundlag, för oss och för demokratin, säger Caroline Thunved, VD och generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer.

I boken intervjuas:
• Magdalena Casteryd, kommunikationschef Uppsala kommun
• Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör Region Halland
• Johan Ehrning, kommunikationsansvarig Akademiska sjukhuset i Uppsala
• Kalina Wallenberg, marknadschef Västerbottensteatern
• Evelina Nilsson, marknadskommunikatör på det kommunägda Kulturhusbolaget
• Susanna Uppling, kommunikationschef Stockholms stadsarkiv
• Ingrid Persson, kommunikationschef Malmö universitet
• Varg Gyllander, fd pressansvarig hos Rikspolischefen
• Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör Arbetsförmedlingen
• Mia Wadman, kommunikationschef Folkhälsomyndigheten
• Magnus Hjort, generaldirektör Myndigheten för psykologiskt försvar
• Pascal Tshibanda, kommunikationsdirektör Botkyrka kommun
• Silvia Ernhagen, fd kommunikationschef Forum för Levande historia

"Om det inte vore för oss" kommer ut på Leopard förlag den 28 november.

OM FÖRFATTARNA

Caroline Thunved är VD och generalsekreterare för Sveriges kommunikatörer. Hon är en flitigt anlitad föreläsare och har jobbat på byråer och varit kommunikationschef på en rad olika organisationer.

Johanna Lindell är VD på Fackförbundet DIK och har lång erfarenhet av påverkanskommunikation inom flera organisationer. Hon har tidigare skrivit boken Det svenska missnöjet (Bokförlaget Atlas).

Här hittar du presskontakt och pressbilder.