Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

”Kommunikationsteamet är helt ärliga mot mig”

Haval van Drumpt, vd på Tre, är vinnaren av Stora Kommunikationspriset 2020 i kategorin Bästa kommunikativa ledarskap. 

Haval van Drumpt

Grattis till vinsten! Redan i nomineringen skrev juryn att du i nära samspel med kommunikationsavdelningen och med ett kraftfullt personligt ledarskap på kort tid har lyckats positionera om Tre. Om du får säga det själv: vad är ett kraftfullt personligt ledarskap?

– Att man bottnar i den man är. Ett personligt ledarskap är just personligt, du måste våga släppa fram dig själv och ditt eget sätt att leda, det måste vara äkta. Fejk eller påklistrade manér avslöjas direkt.

När du var vd för Halebop fick du i en intervju med DI frågan hur man är en schyst mobiloperatör? Då svarade du: ”Man jobbar inte med asterisker, det där finstilta som kunder känner sig lurade av. Man har inte ett pris de två första månaderna och ett annat de följande, sådant gör bara folk förbannade. Istället skapar man en företagskultur som premierar entreprenörskap. Personer som ifrågasätter invanda mönster är rebeller som banar väg för nya framgångar.”

Gäller samma sak i internt ledarskap och intern kommunikation?

– Ja, jag jobbar alltid för att vår kultur och kommunikation ska vara enkel att förstå, transparent och engagerande. Jag försöker främja en företagskultur där man vågar ifrågasätta, för jag gillar att utmanas. Hur ska mina medarbetare våga utmana konkurrenterna om de inte vågar utmana mig och ledningsgruppen?

Vad tror du har varit nycklar i relationen mellan dig och kommunikationsavdelningen i det förändringsarbetet som Tre gått igenom det senaste året?

– Jag var mån om att tidigt bygga ett nära samarbete med hela teamet, vilket jag tror är en av nycklarna till att förändringsarbetet har gått så bra. De är helt ärliga mot mig och jag kan vara mig själv. Man jobbar som bäst när man inte behöver hålla upp en fasad. På alla mina uppdrag har jag jobbat nära kommunikationsgänget. Kommunikation är ett av mina viktigaste ledarskapsverktyg. Att leda utan kommunikation är som att försöka styra en bil utan ratt, det går inte.

Det är inte ovanligt att medarbetare på kommunikationsavdelningar känner sig förbisedda i förändringsarbeten, att man tycker att ledningen inte lyssnar på dem. Hur ser du på det?

– Kommunikation måste vara en del av ledningen. När jag började på Tre tog jag in kommunikationschefen i ledningsgruppen, för det är väldigt viktigt att få kommunikationsperspektivet tidigt i processen. I många av de förändringar som genomförts på Tre har kommunikationsavdelningen varit drivande.

Vi har många läsare som är i början av sin karriär som kommunikatörer. Vad har du som vd för tips till dem?

– Våga tycka annorlunda och våga föreslå idéer. Kommunikatörer är ofta kreativa, duktiga på att tillföra ett utifrånperspektiv och att reflektera över hur beslut kan tas emot.