I de flesta förändringsprocesser ses kommunikatören fortfarande som den som “paketerar budskap” eller “rullar ut” det som redan bestämts. En slags mänsklig megafon. Men förändring handlar inte om att ropa högst – utan om att uppmuntra till och skapa rörelse. Kommunikation är inte bara något vi adderar till, vid sidan om förändring. Jag skulle vilja påstå att kommunikationen är förändringen. Kommunikatören är motorn och förändringsledaren, inte megafonen eller informationsspridaren.
Kommunikationen skapar förändring – inte bara förståelse
Förändring är som bekant svårt. Många förändringsinitiativ misslyckas på olika sätt. Det har de flesta av oss varit med om - och det visar forskningen om och om igen. Vanligaste orsakerna? Bristande förståelse, lågt engagemang och svag kommunikation. Det här är inga obetydliga kommunikationsproblem - det här är kommunikation. För det är genom kommunikationen som förändring förklaras, förankras och förverkligas. Att kommunicera förändring handlar inte om att trycka ut rätt information i rätt kanal. Det handlar om att skapa mening, känsla av sammanhang, motivation och trygghet i en tid av osäkerhet eller oro, som förändring ofta innebär.
Hjärnan i förändring – och varför kommunikationen är nyckeln
När vi människor ställs inför förändring reagerar hjärnan instinktivt med oro. Det är biologiskt inbyggt och nedärvt sedan tusentals år tillbaka. Vår hjärna gillar mönster och förutsägbarhet – och tolkar det nya som ett potentiellt hot.
Det är här kommunikationen får sin verkliga betydelse. Den hjälper människor att orientera sig, förstå vad som händer och hur det påverkar dem. Den reducerar upplevda hot och ökar möjligheten till motivation och mening. Förändringskommunikation är alltså inte något nice to have vid förändring. Den är ett must have för att bygga tillit, trygghet och riktning. När kommunikationen fungerar skapas engagemang, tydlighet och kanske viktigast av allt; handlingskraft.
Kommunikatören som förändringsledare
Kommunikatörer befinner sig ofta i ett gyllene gränssnitt – där organisationens riktning möter människors vardag. Där komplexitet översätts till begriplighet, strategi till känsla och beslut till dialog. Med andra ord: kommunikatörer har ofta en central roll som förändringsledare – inte något annat.
Men för att verkligen kunna driva förändring i den rollen krävs både självförtroende och mandat. Tyvärr ser vi allt för ofta avsaknad av båda.
Ett sätt att stärka både modet och legitimiteten i kommunikatörens förändringsledarroll är att tidigt våga ta plats och ställa de stora frågorna: Vad försöker vi egentligen åstadkomma – och varför? Vad betyder det här för människorna i organisationen?
Fem påminnelser för att leda förändring genom kommunikation
- Prata om varför – inte bara vad. Förklaringar skapar mening. Lyft kontexten och koppla till något större än åtgärden. Sätt dig in i respektive individs/grupps perspektiv och svara på varför på så många sätt som möjligt.
- Jobba med ledarna. Chefer är ofta bärare av förändringens trovärdighet och kan bli en riktig katalysator för förändring. Hjälp dem att kommunicera med mänsklighet och närvaro.
- Lyssna. Kommunikation är inte en sändningsfunktion. Skapa forum för frågor, reaktioner och dialog. Och påminn er själva och ledningen att verkligen lyssna.
- Var där förändringen händer. Kommunikationen och dialogen gör störst skillnad nära människors vardag – inte bara i interna nyhetsbrev.
- Forma berättelsen. Vad ska människor kunna säga om förändringen i fikarummet? Vad ska de vara stolta över? Involvera så mycket som möjligt och gör plats för både känsla och riktning.
Avslutande tips
Titta på en pågående förändring i din organisation. Har kommunikationen varit en del av förändringen – eller bara ett tillägg efteråt? Vilken skillnad skulle det göra om kommunikatören betraktades som en förändringsledare redan innan dag ett?
Ställ frågan i nästa ledningsmöte – och se vad som händer.
Emma Forsgren är vd och delägare i Doings – en byrå som hjälper organisationer att lyckas med förändring genom ledarskap, kommunikation och kultur. Med lång erfarenhet av förändringsledning och ett skarpt öga för både kultur och kommunikation, brinner Emma för att göra det komplexa greppbart och att skapa verklig förändring som känns– i både hjärna, hjärta och affär.