Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Inför kursen "Att leda utan att vara chef" – Tre snabba med Eva Åberg

Vad är en bra ledare och varför behöver jag som kommunikatör utvecklas inom ledarskap? Eva Åberg vet. Hon är kursledare för ”Att leda utan att vara chef”, en mycket uppskattad kurs av tidigare deltagare.

Ledarskap är nära besläktat med kommunikatörens kärnkompetens – det handlar om att väcka tillit, engagera sina medarbetare, samordna och kommunicera. På kursen ”Att leda utan att vara chef” får du kraftfulla verktyg för att skapa engagemang hos dina medarbetare, förstå olika personlighetstyper, coacha, hantera konflikter – och framför allt leda projekt. Kursen leds av Eva Åberg, som är expert inom organisationsutveckling, innovation och sociala medier.

Vad är en bra ledare?

– En bra ledare förstår att den viktigaste uppgiften är att ge medarbetarna de allra bästa förutsättningarna för att göra ett bra arbete. Att bidra till att skapa tydliga mål och roller och att utveckla såväl gruppen som individerna i ett hälsosamt klimat.

Ser du ett ökat behov av ledarskap oavsett om man är chef eller inte, dvs ledarförmåga?

– Ja, absolut. Vem behöver inte leda sig själv och andra? Tiden är förbi när alla initiativ kommer uppifrån. En klok organisation bygger på att alla tar ansvar både vad gäller kärnverksamhet, utveckling av gruppen, produkterna eller tjänsterna. På en utbildning får man möjlighet att tillsammans med andra reflektera över sitt ledarskap. Vad funkar för mig? Vad behöver jag utveckla? Och förstås få en massa nya synsätt på de situationer man dagligen möter.

Vilka utmaningar kring ledarskapet tar du dig an under kursen?

– Jag brukar säga att vi först ger förebyggande verktyg för att se till att undvika att flera av utmaningarna uppstår. Men också en lång rad verktyg för att hantera när det händer ändå. Vi börjar med lyfta varför det är så svårt att leda utan att vara chef när mandatet att göra det ofta är otydligt och förstås hur man kan agera för att det ska bli tydligare. Vi går igenom hur grupper utvecklas och hur du kan se till att den processen tuffar på på ett hälsosamt sätt. Vi adresserar det vanliga problemet om medarbetare lovar men inte levererar, hur man styr över från oönskade beteende till önskade. Det handlar också om att motivera och involvera andra, hur man gör fungerande delegeringar, ger feedback, coachar och tar tag i konflikter. Mycket kommer det att handla om hur du utvecklar självgående medarbetare. 
Men mest av allt blir det en djup och personlig resa in i det egna ledarskapet.

Det här tycker tidigare deltagare om kursen: 

”Jag är mycket imponerad av Evas kunskap, förhållningssätt till livet och förmåga att bemöta och diskutera runt frågor och inspel från deltagare och att vända allt till ngt lärorikt för oss. Att se Evas bemötande och hur hon hanterade olika situationer var lika mycket en lärdom som själva innehållet i kursen.”

”Kursen är en konkret verktygslåda som går att komma ihåg/återkomma till för sådant som är grundläggande och samtidigt ofta svårt att hantera i vardagens arbetsliv. Eva övertygade om att det är en lärande process som man håller på med i vardagen och utvecklar och inget som man kan eller inte kan.”

”Tack Eva, du är en inspiratör! Ditt sätt att engagera och motivera alla kursdeltagare att våga pröva ledarrollen gjorde du med bravur. Att reflektera över sig själv och andras roller/ansvar är också något jag tar med mig, ibland får man helt enkelt lära sig längs vägen. Tack för tre suveräna dagar.”