Sveriges Kommunikatörer

Hybridkontoret – ledarskap på distans under och efter pandemin

I takt med att samhället öppnar upp igen återgår många till sina arbetsplatser – men inte alla. Den så kallade hybrida arbetsplatsen ställer ledarskapet inför många utmaningar, men också stora potentiella fördelar, menar Audiendos ledarskapskonsult Eva Åberg.

Lästid: 2 minuterPublicerad: 

Eva Åberg har en gedigen erfarenhet av att coacha ledare samt att leda och facilitera möten och workshops i både digitalt och fysiskt format. Hon är i höst aktuell med en ny ledarskapsbok samt flera kurser med fokus på distansarbete. Fokus ligger på ledarskapet men hon ger även praktiska verktyg för att skapa välfungerande och välmående grupper som arbetar på olika platser. Nu när många planerar inför den nya tiden av hybridarbete tog vi tillfället i akt att fråga henne hur man som ledare kan rusta sig inför denna nya fas.

Vad innebär det att en arbetsplats är hybrid?
– Att min arbetsplats kan vara både fysisk och digital och att den kombinationen kan se ut på flera olika sätt. Några kommer sitta på landet, några på café, några hemma och några på kontoret helt eller delvis. Det perspektiv man bör ha som ledare är att det tillför snarare än förtar. Fokusera på hur du bygger en grupp med starkt syfte, mål, värdegrund och tillit, i stället för att försöka kontrollera folk. Arbetet ska vara i fokus snarare än att man är på plats på kontoret och kan vinka till kollegan eller inte.

Hur kommer framtidens hybridkontor se ut?
– Hybridkontoret i framtiden kommer vara något annat än vad det varit under pandemin. Vi går då från att jobba på distans av smittoskäl till att arbeta där vi gör det bäst. Bor du i Arjeplog eller Madrid kan du slippa flytta för att arbeta för ett bolag i Västerås. Fysiska kontor kommer finnas kvar, men möjligheterna att variera sig för den grupp som har arbetsuppgifter som kan skötas på distans kommer kvarstå om arbetsgivaren inte sätter onödiga käppar i hjulen för det. Detta innebär möjligheter både för företagen, som kan hitta den bästa personalen utan att den nödvändigtvis behöver vara lokaliserad på samma ort, till medarbetarna, som kan vara mer flexibla och få ihop sina liv på bästa sätt ur exempelvis miljö- eller familjeshänseende. Välmående ökar produktiviteten.

Hur kommer hybridmöten att utvecklas det kommande året?
– Det är väldigt avancerat att facilitera två grupper samtidigt, vilket det blir om man har några mötesdeltagare som är på plats i konferensrummet och några som kopplar upp sig via datorn. Det är lätt att känna sig utanför som digital medverkande, när de som är på plats inte syns ordentligt i bilden och kan diskutera och utbyta blickar på plats. Då är det istället bättre att alla deltar på samma sätt, och därmed på samma villkor – oavsett om man är på kontoret eller hemma. Deltar man på lika villkor, blir alla modigare och mer interaktiva. Känner man sig osäker blir det inte tryggt, och då vågar vi inte tala från hjärtat.