Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Hon förstärker kommunikatörsperspektivet i Communication Executive Program: ”Ett hedersuppdrag"

Katarina Gentzel Sandberg har arbetat som kommunikatör i över 30 år, och nu kliver hon in som föreläsare i Communication Executive Program för att bidra med sina kunskaper och erfarenheter. Hon kommer alltid att ha kommunikatörens utmaningar och behov i fokus – med målet att skapa kommunikatörer som är rustade för framtiden.

En kvinna med långt mörkt hår som ler mot kameran. På bilden bredvid sitter en grupp människor och talar.

Katarina har jobbat som kommunikatör i över 30 år, och nästan hälften av dem som konsult på Gullers Grupp, samt skrivit flera böcker om strategisk improvisation tillsammans med Jesper Falkheimer, professor i strategisk kommunikation i Lund. Katarinas långa erfarenhet innebär att hon har en tydlig bild av kommunikationsarbete i olika typer av verksamheter samt utmaningarna som kommunikatörer har.

Det har varit en enorm utveckling i vårt yrke. När jag började som ”informatör” i början av 90-talet använde man inte ens internet. Och jämför det med var vi är i dag, det hade väl ingen kunnat förutspå.  

Hon har varit aktiv i Sveriges Kommunikatörer under många år, bland annat som kursledare i strategisk kommunikation. Utbildningarna utvecklas hela tiden och rollen som kursledare anser hon är lika rolig varje gång. 

– Inte minst att träffa alla kloka kolleger. Jag tycker att det är en riktigt bra branschförening, vi behöver hjälpas åt och stärka varandra och vässa varandra i vår profession.  

Communication Executive Program: ”Ett hedersuppdrag” 

Katarina gick själv Communication Executive Program för tolv år sedan. Att få teoretisk påfyllning samtidigt som man får möjligheten att resonera med kollegor om olika utmaningar i rollen beskriver hon som otroligt nyttigt.  

När jag fick frågan att föreläsa i Communication Executive Program kändes det som ett hedersuppdrag. Det är väl något av det finaste man kan göra på strategisk nivå inom kompetensutveckling för kommunikatörer?

”Representera kommunikationsperspektivet” 

Mitt uppdrag på årets Communication Executive Program är att representera kommunikationsperspektivet. För oss som jobbar med kommunikation har det viktigt med andra kompetenser som inom affärsutveckling och teknik.  Då gäller det att balansera de frågorna med kommunikationsperspektivet.

Katarina kommer att föreläsa under två moduler – 2 och 3. I modul 2 kommer hon att behandla ämnen som förändringskommunikation, strategisk improvisation och förändringsledarskap – hur du som kommunikatör kan bidra till att förändring faktiskt sker. I modul 3 fokuserar hon på samhällstrender och hur de påverkar kommunikationsuppdraget och kommunikatörsrollen. Samt hur man visar att kommunikationen bidrar till verksamhetsutveckling och framtidens kommunikationsproduktion. 

– Vad krävs av oss jobbar med kommunikation i framtiden och vilket mindset ska vi ha? Man pratar till exempel mycket om att vi som kommunikatörer måste bli mer av en ”strategic doer”, och det kommer vi att gå igenom.  

”Gå från insikt till handling” 

– Jag kommer att hjälpa deltagarna att gå från insikt till konkret handling, så att det faktiskt sker en förändring i arbetslivet.  

Det handlar ju inte bara om att ha kunskapen utan även hur man förvaltar den, säger Katarina. Under programmet kommer hon att vara bryggan mellan teori och praktik – alltid med kommunikatörens perspektiv.  

– Jag kommer att vifta med kommunikatörsflaggan, säger hon.  

Som kommunikatörer är vårt uppdrag att förändra kunskap, beteenden eller attityder och hjälpa vår organisation mot ett specifikt mål, säger hon. Därför är den här utbildningen så viktig – den kopplar samman affärsutveckling, teknologi och kommunikation.   

Communication Executive Program är en fantastisk möjlighet till utveckling både professionellt, kollegialt och personligt. Du kommer att bidra med värde till din organisation på andra sätt efter programmet, och förhoppningsvis även tycka att det är roligare att gå till jobbet.

Kompetensutveckling hela livet 

Man pratar ofta om det livslånga lärandet, och det är minst lika viktigt för oss kommunikatörer, menar Katarina. Inte bara för att gynna organisationen utan även på ett personligt plan.  

Det finns ibland ett ifrågasättande av vad som levererar värde och därför måste vi hela tiden vässa förmågorna. Det är ett livslångt lärande. 

  • Managementprogrammet Communication Executives Program - technology, business and leadership är ett samarbete mellan Sveriges Kommunikatörer och KTH Executive School, som med sin kompetens och inriktning på den transformation som pågår och på den roll ny teknik har i omvandlingen bidrar med nya insikter och perspektiv för framtidens ledare.
  • Programmet pågår under ett år och omfattar fyra moduler:
  • Modul 1: Teknologi som driver förändring och transformerar samhället
  • Modul 2: Innovation och ledarskap i förändring
  • Modul 3: Affärs- och verksamhetsutveckling
  • Modul 4: Hållbart varumärke – förtroende och engagemang
  • Du kan välja att endast gå enstaka moduler om du önskar det!