Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Här är vinnarna av Stora Kommunikationspriset 2024

Nu kan Sveriges Kommunikatörer stolt presentera vinnarna av Stora Kommunikationspriset 2024. De största vinnarna var Adidas, som prisades i två kategorier – vinnare i Bästa externa kommunikation och tredjepris i det nyinrättade Framtidspriset. Totalt delades 8 statyetter ut till personer, myndigheter och företag som på olika sätt gjort extraordinära kommunikationsinsatser.

En stor grupp människor på en scen.

Sveriges Kommunikatörer arrangerar årligen en gala som hyllar god kommunikation. Den 24 april samlades över 200 gäster som på olika sätt arbetar med kommunikation, för att tillsammans uppmärksamma och prisa de främsta kommunikationsinsatserna under det förgående året.

– Det är fantastiskt att tillsammans hylla enastående kommunikation, där näringsliv, myndigheter och ledare visar vilken stor påverkan god kommunikation kan göra för samhället, säger Caroline Thunved, vd och generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer.

Årets vinnare är:

Bästa externa kommunikation

Vinnare: Adidas

Trots att nästan 10 procent av Sveriges befolkning är muslimer har ramadan fått förhållandevis litet utrymme i offentligheten. Detta är något som Adidas ville ändra på. Genom kampanjen "Från soluppgång till solnedgång" ville de starta en dialog om träning under ramadan och hjälpa fastande muslimer att hitta verktygen för att träna. Adidas har med denna kampanj främjat ökad förståelse och inkludering samt inspirerat andra företag globalt att ta liknande initiativ och utmana stereotyper.


2a pris: RFSU
3e pris: Socialstyrelsen

Bästa påverkanskommunikation

Vinnare: Peab

För att främja jämställdheten på byggarbetsplatser initierade Peab en reklamkampanj för att locka fler unga kvinnor till byggbranschen. Med utmaningar som lågt intresse och fördomar lanserade de Byggåret, en lärlingsutbildning för kvinnor, som marknadsfördes med en innovativ kommunikationsstrategi avsedd att utmana normer och stereotyper. Resultatet överträffade förväntningarna med 600 procent, och tack vare denna framgångsrika kommunikation är nu fler kvinnor öppna för en karriär inom byggsektorn.


2a pris: Allbright
3e pris: Sundsvalls kommun

Framtidspriset

Vinnare: Hässleholm Miljö, Sopsamlarmonster

Att inspirera unga och barn att aktivt bidra till ett mer hållbart samhälle är en utmaning som Hässleholm miljö tacklade med hjälp av lekfullhet och framtidstro. Deras Sopsamlarmonster är en innovativ och pedagogisk satsning som främjar ungas miljömedvetenhet och ansvarstagande. Deras sopsamlarmonster har nu spridit sig både nationellt och internationellt med syftet att skapa en generation av återvinningsexperter.


2a pris: Livsmedelsverket
3e pris: Adidas

Bästa internkommunikation

Vinnare: Rikshem

Med hjälp av ett gediget förarbete och en inkluderande arbetsmiljö lyckades Rikshem genomföra en framgångsrik förändringsresa där alla medarbetare var delaktiga. Företaget ser sina medarbetare som ambassadörer och prioriterade därför att inkludera och engagera för att skapa en stark intern varumärkesidentitet, som sedan avspeglades externt.


2a pris: Scouterna
3e pris: Volvo

Årets unga talang

Vinnare: Erika Garmelius Hundstallet

Rollen som kommunikationsansvarig innebär att man måste kunna hantera allt från strategisk utveckling till att säkerställa genomförandet av varje åtgärd enligt plan och att mäta resultaten. Dessutom krävs att man arbetar inom budgetramar och att man kan vara innovativ i dagens medielandskap. Erika Garmelius har i sin roll på Hundstallet lyckats bemästra alla dessa utmaningar och har därigenom skapat imponerande synlighet för organisationen samtidigt som hon har bidragit till att sätta insamlingsrekord.

Årets kommunikativa ledare

Vinnare: Payam Abdulkarim

Payams ledarskap präglas av tillit, öppenhet och humor. Hon värdesätter mångfaldens styrka och inser att öppen dialog är avgörande för att främja samarbete. Genom sin generositet och transparens skapar hon en miljö där tillit och sammanhållning blomstrar. Hennes engagemang och hängivenhet för en hållbar arbetsmiljö avspeglas både i organisationens framgångar och den höga medarbetarnöjdheten.

Krispriset

Vinnare: Jordbruksverket

Under 2023 fick Sverige sitt första bekräftade fall av afrikansk svinpest, vilket blev startskottet för ett omfattande krisarbete för Jordbruksverket. De fick den utmanande uppgiften att få allmänheten att förändra beteenden genom samarbete, snabbhet och insatser från civilsamhället. Genom en tydlig kommunikationsstrategi lyckades de öka förståelsen för den rådande situationen, begränsa spridningen av sjukdomen och stärka förtroendet för myndigheten.

Hederspris

Vinnare: Lilla Aktuellt

I turbulenta tider har Lilla Aktuellt etablerat sig som en pålitlig trygghet. Genom att närma sig både föräldrar och barn på många plattformar lyckas de lyfta både lekfulla och svåra ämnen på ett tydligt, innovativt och lättillgängligt sätt. I en era där närvaro på många kanaler är avgörande för att nå sin målgrupp, har Lilla Aktuellt framgångsrikt spridit sitt budskap och anpassat innehållet för olika medieplattformar. De har förnyat sin verksamhet samtidigt som de har bibehållit sitt förtroende och mediala utrymme.

– Varmt grattis till vinnarna, som genom fantastiska insatser skapat stor förändring i samhället och för kommunikationsbranschen. Konkurrensen har varit tuff, och vi vill rikta ett stort tack till alla som skickat in tävlingsbidrag, säger Caroline Thunved.