Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Datadrivet arbete, interdisciplinärt lärande och förändringsledning allt viktigare

Kommunikatörsrollen blir allt mer komplex, och kommer i framtiden bland annat innefatta mer datadrivet arbete, interdisciplinärt lärande och förändringsledning. Under Kompetensdagen 2023 delade bland andra experterna Eva Willstrand, Niklas Gustafsson och Niklas Laninge med sig av vad framtiden innebär för kommunikationsyrket.

Kvinna i soffa framför laptop

Hur ska vi arbeta för att skapa högkvalitativ kommunikation i framtiden? Denna fråga dryftades under Kompetensdagen 2023, ett årligt evenemang som arrangeras av Sveriges Kommunikatörer. Här delar tre kommuniktionsexperter med sig av vilka kompetenser som kommer att vara allra viktigast för framtidens kommunikatörer.

 

Eva Willstrand: kommunikatörens rådgivande roll blir allt viktigare i den värdestyrda organisationen

 

Eva Willstrand, kommunikationsstrateg och konsult, inledde sin föreläsning på Kompetensdagen med att prata om att hierarkierna på svenska arbetsplatser befinner sig i upplösning. Hon menar att dagens moderna organisation drar mot ett värdegrundande upplägg, där chefen får en mer coachande och kommunikativ roll samtidigt som medarbetarna får större ansvar för att delegera sitt arbete. Det nya kommunikativa ledarskapet öppnar upp för att kommunikatören kan ta ett större rådgivande ansvar.

 

– Vi kommunikatörer besitter en spetskompetens som är attraktiv och användbar framåt, och som verkligen behövs i våra verksamheter. När vi går från hierarkiska till värdestyrda organisationer är kommunikation en grundpelare.

 

Eva menar vidare att chefer och ledare är några av de viktigaste kommunikationskanalerna i en organisation. De behöver därför rustas för att kunna kommunicera ett bra sätt, exempelvis i förändringsarbeten. Traditionellt sett har HR-funktionen inom verksamheter haft tillgång till ledarna, och Eva uppmanar därför kommunikatörer att kroka arm med dem för att nå framgångar.

 

– Tillsammans kan vi fundera på hur vi ska rusta våra chefer för att kunna ta ett större kommunikationsansvar. Det kommunikativa ledarskapet är ledarens viktigaste roll framöver, och därför även kommunikatörens. Vi kan hjälpa våra chefer att sätta saker i ett begripligt sammanhang, och skapa grogrund för ett tryggt team med mycket tydlighet. 

 

Det här är en låst artikel. Logga in nedan för att fortsätta läsa. Inte medlem än? Bli det du också! Då får du dessutom tillgång till den inspelade versionen av Kompetensdagen 2023 utan extra kostnad.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att logga in eller bli medlem

Som en del av Sveriges största nätverk för kommunikatörer håller du dig uppdaterad tillsammans med branschkollegor. Bli medlem du också och få tillgång till alla artiklar och en mängd verktyg samt rabatter!

Logga in Bli medlem